Óriási fekete szarkofágot fedeztek fel Alexandriában

szarkofág
A most feltárt fekete szarkofág
Vágólapra másolva!
Egy Ptolemaiosz-dinasztia korából származó síremléket tártak fel egyiptomi régészek Alexandriában.
Vágólapra másolva!

"A fekete gránit szarkofág egyike a valaha Alexandriában talált legnagyobb szarkofágoknak: a hossza 265 centiméter, a magassága 185 centiméter, a szélessége pedig 165 centiméter" - számolt be róla Musztafa Vaziri, az egyiptomi régészeti tanács (SCA) vezetője. Hozzáfűzte, azt egyelőre nem tudják, hogy kinek a síremlékére bukkant a régészcsoport.

A sírkamrából egy erősen megrongálódott, alabástromból készült férfi mellszobor is előkerült, a kutatók szerint elképzelhető, hogy a szobor az elhunytat ábrázolta.

A most feltárt fekete szarkofág Forrás: Egypt Ministry of Antiquties

Az archeológusok akkor bukkantak rá a síremlékre, amikor az alexandriai Szidi Gaber környékén egy építkezési helyszín feltárását végezték a munkálatok megkezdése előtt, ahogy azt az egyiptomi régészeti törvények előírják.

Alexandria a Földközi-tenger partján fekszik, Kairótól mintegy 200 kilométerre északra. A várost Kr. e. 331-ben alapította Nagy Sándor makedón király. A hódítót Kr. e. 305-től I. Ptolemaiosz követte Egyiptom trónján, és a Ptolemaiosz-dinasztia egészen Kr. e. 30-ig, a rómaiak érkezéséig uralkodott.

Tavaly novemberben három római kori hajó roncsaira bukkantak Alexandria közelében. A több mint kétezer éves roncsokat egyiptomi régészek találták meg, együttműködve a víz alatti régészet európai intézetének szakembereivel.