SZÍVDERÍTŐ A stressz is gyulladást okozhat az artériákban

A munkahelyi stressz magánéleti konfliktusokat és párkapcsolati kríziseket okozhat
Vágólapra másolva!
A stressz - a kutatások szerint - egészen konkrét fizikai elváltozásokat tud okozni a szív- és érrendszerünkben.
Vágólapra másolva!

Az világos, hogy összefügg a stressz és a szív egészsége; az viszont még nem elég világos, hogy miért függ össze ez a két tényező. Most egy kutatásban megállapították, hogy

a magasabb stressz-szinttel élő embereknek több gyulladás van az artériáiban, ami nagyobb kockázatot jelent a szívbetegségekre.

A kutatók 293 ember agyi artériáinak a képét vizsgálták meg. Azt találták, hogy stressz aktivitás az agy amygdalának nevezett területén – amely az érzelmekért felelős – összekapcsolódik azzal, hogy az illetőnek mennyi gyulladás alakul ki az artériáiban.

– mondja Dr. Ahmed Tawakol, a tanulmány szerzője, aki a Massachusetts Központi Kórház kardiológiai MR, PET, CT programjának társigazgatója.

Szavazzon!

Ön stresszes életet él vagy élt általában?

A kutatók azt állapították meg, hogy sok stresszt átélők 35%-ának alakult ki valamilyen kardiológiai eseménye a kutatási időszak öt éve alatt. A kevés stresszt elszenvedőknek mindössze 5%-a szenvedett el valamilyen szívbetegséget.

Az állandósult stressz rontja a keringési rendszerünk egészségét! Forrás: Shutterstock

„Ez a tanulmány először mutatja be, hogy mindez előrejelzi a szívbetegség kialakulásának előrehaladását, függetlenül attól, hogy milyen kockázati tényezőket állapítottak meg korábban" – mondja Dr. Tawakol.

A tanulmány kis hatókörű volt, és további kutatások szükségesek ahhoz, hogy megerősítsék a kapcsolatot, de az eddigi bizonyítékok arra ösztönzik a kutatókat, hogy elismerjék az összefüggést a stressz és a gyulladás között, és ez lehet a jövőbeli kutatások egyik fontos szempontja.