Alig egy hete történt, hogy spanyol tengerkutatók a népszerű turistaparadicsomnak számító Baleári-szigetek térségében egy öt méteres nagy fehér cápát figyeltek meg, közvetlenül a felszín közelében. A Natura olasz tudományos-ismeretterjesztő portál most arról számol be, hogy hétfőn a Földközi-tenger észak-afrikai partszakaszán akadt hálóba egy szintén megtermett példány.

Ismét méretes nagy fehér bukkant fel a tunéziai partoknál

Hétfőn a tunéziai Zarzis partjától alig két kilométeres távolságra, tonhalhalászok hálójába akadt egy négy méter hosszú és 780 kg súlyú nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias).

A ragadozó a legnagyobb valószínűség szerint egy halrajt követve úszott be a kerítőhálóba,

amelybe beleakadt, és elpusztult.

A tunéziai Zarzis közelében hálóba akadt négy méter hosszúságú nagy fehér cápaForrás: Natura

A halászok partra vitték a cápa tetemét, amelyet így sikerült pontosan lemérni.

Tavaly márciusban Marokkó földközi-tengeri partvidékén halászok figyeltek fel egy négy méter hosszú elpusztult nagy fehér cápa felszínen sodródó teteméreForrás:

Hat héttel korábban a népszerű tunéziai fürdőhely, Monastir közelében figyeltek meg ugyan csak a partközeli vizeken egy másik nagy fehér cápát, míg június 26-án a spanyol felségvizeken, a Baleári-szigetcsoporthoz tartozó Cabrera közelében,

Mallorcától délre észleltek egy ötméteres nagy fehért

az Alnitak Tengerkutatási Intézet munkatársai.

A spanyol Baleári szigetcsoport közelében egy hete az Alnitak Tengerkutatási Intézet munkatársai által megörökített 5 méter hosszú nagy fehér cápaForrás: Beat vNi/Beat Vni

Tavaly, 2017. március 21-én a marokkói Al Hozeima-öböl közelében, ugyancsak halászok figyeltek fel a Földközi-tenger felszínén sodródó tetemre, ami egy négy méter hosszú és egy tonnás, ismeretlen okból elpusztult nagy fehér cápa tetemének bizonyult.

Elsősorban a szigetek és szorosok környékén kell számolni a felbukkanásukkal

Egy-egy mediterrán cápaészlelés után többször felvetődik az a kérdés,

hogy a turisztikailag frekventált területnek számító Földközi-tengerben csak alkalmi vendégnek, vagy pedig rezidens fajnak számítanak-e

a nagy fehér cápák.

A nagy fehér cápa rezidens fajnak számít a Földközi-tengerbenForrás: Elter Tamás

Dr. Alessandro De Maddalena, a Milánói Egyetem tengerbiológia professzora, és a földközi-tengeri nagy fehér cápák nemzetközileg elismert szaktudósa a Natura portálnak adott nyilatkozatában megerősítette,

hogy a nagy fehér cápák nem az Atlanti-óceánról időnként betérő vendégnek,

hanem a mediterrán tengeri élővilág honos fajának számítanak, hiszen az első tudományos leírásuk is innen származik.

Dr. Alessandro De Maddalena, a Milánói Egyetem tengerbiológus professzora, a mediterrán nagy fehér cápák nemzetközi tekintélyű szakértőjeForrás: Facebook

( A fajt a modern rendszertan atyja, Carl von Linné svéd természettudós írta le először, 1758-ban.) A Földközi-tengerben elsősorban a szigetek, a szorosok, és csatornák közelében koncentrálódhatnak, hiszen itt a legoptimálisabbak számukra a zsákmányszerzés feltételei.

A nagy fehér elsősorban a partközeli vizekben prédál, és nagy előszeretettel tartózkodik szigetek, zátonyok illetve csatornák és szorosok közelébenForrás: Wikimedia Commons

A Földközi-tengerben élő nagy fehér cápák folyamatosan vándorolnak, mozgásuk szigorúan a kékúszójú tonhalak (Thunnus thynnus) vándorlását követi, a mediterráneum egész területén.

Kékúszójú tonhalak Málta környékénForrás: Origo

Nem véletlen, hogy a Földközi-tengeren a legtöbb nagy fehér cápa észlelés a nyári hónapokra, május és szeptember közé esik, mivel ez a tonhalak reprodukciós, ívási időszaka is.

Szaporodóhely is a Földközi-tenger

Azt a tényt, hogy a Földközi-tengerben élő populáció rezidens, a mediterrán nagy fehér cápák genetikai jellemzői is alátámasztják,

amelyek több vonatkozásban eltérnek a világtenger más területén élő fajtársaikétól.

A rezidens jellegre utal továbbá, hogy a Földközi-tenger egyes térségei bizonyítottan szaporodási területnek számítanak.

A Földközi-tenger bizonyítottan a nagy fehér cápák egyik szaporodási területeForrás: Elter Tamás archívuma

De Maddalena professzor elmondta, hogy néhány éve a törökországi Edremit-öbölben fogtak ki véletlenül egy újszülöttnek számító 90 cm hosszú nagy fehér ivadékot, amit vissza is engedtek a tengerbe.

Tunéziában nem a mostani az első eset, hogy nagy fehér cápát fogtak ki az ország földközi-tengeri partvidékén. 2004-ben a Gabes-öbölben akadt horogra egy méretes példányForrás: The Pelagic Shark Research Foundation

2004-ben, ugyancsak Tunéziában, a Gabes-öbölben akadt a halászok hálójába  egy utóbb vemhesnek bizonyult nőstény, amelynek uteruszában négy ivadékot, három nőstény és egy hím cápa embrióját tárták fel.

Az Adriai-tenger montenegrói partszakaszán 2010 augusztusában tonnarába akadt juvenil egyedről készített fotóForrás: Sharky Year

A fentieken kívül érdemes még megemlíteni, hogy 2010 augusztusában az Adriai-tenger montenegrói partszakaszán fogtak ki még egy „bébinek" számító 1 méter 20 cm hosszú nagy fehér cápát.

Ismét növekszik a mediterrán nagy fehér észlelések száma

Egészen az 1960-as évek végéig, illetve az 1970-es évek elejéig viszonylag rendszeresnek voltak mondhatók a nagy fehér cápa észlelésekről szóló beszámolók a Földközi-tenger különböző vidékeiről,

így köztük az Adriai-tengerről is.

 

Az 1970-es években az olasz partvidéken kifogott óriási nagy fehér cápa tetemeForrás: Elter Tamás archívuma

Az elmúlt harminc évben viszont szabályosan eltűntek a nagy fehér cápák, az észlelések száma rendkívül megcsappant. Mindez azzal hozható összefüggésbe, hogy az 1990-es évekre szinte kihaltak a kékúszójú tonhalak a kíméletlen túlhalászás miatt.

Az 1970-es évektől rohamosan csökkent az észlelések számaForrás: Elter Tamás

Az elmúlt két évtizedben meghozott szigorú intézkedéseknek és halászati kvótáknak köszönhetően azonban a tonhalak állománya ismét növekedésnek indult.

A 2000-es évek elejétől ismét növekedni kezdett az észlalések számaForrás:Flickr/Wayne

Erre vezethető vissza, hogy

a 2000-es évek elejétől a nagy fehér cápák állománya ismét elkezdett gyarapodni,

aminek számos tanújele akadt a közelmúltban.

Védett fajnak számít az európai vizeken

A már említett tavalyi marokkói eseten kívül 2016-ban Málta mellett fogtak ki illegálisan egy négyméteres nagy fehért.

A 2016-ban Málta mellett illegálisan kifogott 4 méter körüli nőstény nagy fehér cápa, egy máltai halászhajó fedélzetén. Máltában 1991 óta törvényi védelem alatt áll a fajForrás: Malta Today

Érdemes megjegyezni, hogy a máltai vizekből származik a mediterrán rekorder is, amit 1987. április 16-án egy helyi halász, Alfred Cutajar fogott ki  Filfla mellett.

Az 1987.április 16-án Málta mellett horogra akadt hétméteres óriás fotójaForrás: Elter Tamás archívuma

A híradások szerint  a Spielberg filmet megidéző óriás  teljes hossza 7 méter 5 cm volt.

Az Adriai-tengerre is a 2000-es évek elején érkeztek vissza a nagy fehér cápák. Ennek első jele az a szándékolatlan fogás volt, amikor 2003, június 24-én hajnalban a horvátországi Jabuka mellett egy 5 méter 70 centiméter hosszú, két és féltonnás tömegű nagy fehér cápa akadt  horvát halászok tonnarájába.

A 2003 júniusában a horvátországi Jabuka mellett hálóba akadt 5 méter 70 cm hosszú példányForrás: Elter Tamás archívuma

Öt évvel később, 2008. október 6-án pedig Vis szigetén, a parttól 20 méteres távolságra, öt méteres sekély vízben egy öt méter hosszú nagy fehér támadt rá Demjan Pecek 43 éves szlovén szigonypuskával vadászó szabadtüdős búvárra.

A Jabuka mellett kifogott nagy fehér cápa felső állkapocsból származó fogForrás: Spliti Oceanográfiai és Halászati Intézet

A nagy fehér cápáknak igen rossz és félelmetes a hírük különösen Steves Spielberg „Jaws", nálunk „A cápa" címen vetített filmjének hatására.

Spielberg híres cápája. A "Jaws" mozifilm levetítése után általános cápahisztéria tört kiForrás: Elter Tamás

Pedig valójában annak, hogy valakire nagy fehér támadjon rá a mediterrán vizeken,

körülbelül akkora az esélye, mint hogy megnyerje az ötös lottót.

 

A nagy fehér cápa ma már a legtöbb országban védelem alatt állForrás: Elter Tamás

A Földközi-tenger mellékén fekvő európai országokban a nagy fehér cápa kivétel nélkül szigorú törvényi védelem alatt áll. Európában először Málta nyilvánította védetté a fajt, még 1991-ben.