Undorító dolog csalogatja magához a lepkéket

2018.07.05. 14:31

A lepkék sokak szemében a szépség megtestesítői. Nem is gondolnánk, hogy ezek a szemet gyönyörködtető lényeket milyen gusztustalan dolgok vonzzák a dögöktől kezdve a pumapisiig.

Régóta ismert, hogy egyes rovarokat – például a csípő legyeket – vonzza a vizelet szaga, hiszen ez a táplálékuk jelenlétét jelzi. A lepkék azonban nem szívnak vért, ezért sokáig azt hitték, nem is érzik meg a vizelet szagát.

Egy új kutatásból azonban kiderült, hogy ez tévedés. Nemcsak a vizelet szagát érzik, de különbséget tudnak tenni a különféle táplálkozású fajok vizelete között. A kísérletben pumától (ragadozó), szarvasmarhától (növényevő) és embertől (mindenevő) származó vizeletmintákat használtak.

Tócsánál gyülekező királylepkékForrás: Biosphoto/Sylvain Cordier / Biosphoto/Sylvain Cordier

Kiderült, hogy a lepkékre a legnagyobb hatást a pumapisi teszi. A minták kiöntése után pereceken belül megjelentek a lepkék. Hét, amúgy kizárólag nektárszívó, faj gyűlt össze a foltoknál. A felbukkant 117 lepkéből 97 csak a pumapisiből ivott.

Ez azért nagyon különös, mert feltételezik, hogy a lepkék a vizeletet a sótartalma miatt fogyasztják, és a három pisiminta sótartalma teljesen megegyezett.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a pumapisi mely összetevője hat ilyen erősen a lepkékre, ezt a további kutatások fogják kideríteni.