Negyven éve jött világra az első lombikbébi

2018.07.06. 19:20

Európában Spanyolország a legaktívabb

Az Asszisztált Reprodukciós Eljárásokat Monitorozó Nemzetközi Bizottság (ICMART) 1991 és 2014 közötti időszakot felölelő adatai szerint jelenleg évente több mint kétmillió megtermékenyítési kezelést, más néven ciklust végeznek világszerte, melyekből több mint félmillió újszülött jön a világra - olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.

Az orvostudomány történetének első lombikbébi újszülöttje Louise Brown volt, 1978-banForrás: Pinterest

Európában Spanyolország a legaktívabb az asszisztált reprodukciós eljárások (ART) elvégzésében. Az ESHRE 1997 óta gyűjt adatokat az egyes európai országokban elvégzett eljárások számáról. A legfrissebb rendelkezésre álló adatok 2015-re vonatkoznak.

A lombikbébiprogram napjainkra  márszéleskörűen elterjedtForrás: Thinkstock

Ezek azt mutatják, hogy Spanyolországban rekordot jelentő 119 875 megtermékenyítési ciklust hajtottak végre,

majd Oroszország (110 723 ciklus), Németország (96 512) és Franciaország (93 918) következik a sorban.

A mikrotűs beavatkozás a legelterjedtebb

Nagy-Britanniában nagyjából 60 ezer kezelést hajtanak végre évente. Az ESHRE vizsgálata a lombikeljárásra (in vitro fertilizáció, IVF), az ICSI (intracitoplazmatikus spermiuminjektálás) módszerre és a petesejt-adományozásra terjedt ki. A csaknem 800 ezer megtermékenyítési ciklust és 157 ezer 449 ART-baba adatait felölelő 2015-ös mutatók az eddigi legkiterjedtebb és legpontosabb képet adják az asszisztált reprodukciós eljárásokról Európában.

Forrás: Lluis Gene/AFP/Getty Images

Az ESHRE jelentésének főbb megállapításai közé tartozik, hogy az európai klinikákon továbbra is az ICSI-módszert részesítik előnyben az IVF-fel szemben,

ami világszinten is megfigyelhető tendencia.

Az 1990-es évek elején kifejlesztett megtermékenyítő eljárással közvetlenül a petesejtbe juttatják a kiválasztott egyetlen, jó minőségű hímivarsejtet egy mikrotűvel.

Forrás: Thinkstock

Az egy megtermékenyítési ciklussal elérhető terhességi arány nagyjából 36 százalék körül állt meg Európában

az IVF és az ICSI eljárásoknál egyaránt. A petesejt-adományozással elérhető terhességi arány továbbra is növekszik, jelenleg nagyjából 50 százalékon áll.

Az ikerterhességek aránya csökkenő tendenciát mutat

Az ikerterhességek aránya még mindig csökken Európában, 2015-ben 14 százalék volt. A mutatók szerint 1997-b en még mindössze az esetek 11 százalékában, 2015-ben azonban már 38 százalékukban ültettek be egyetlen embriót.

Louise Brown ma már negyven évesForrás: Pinterest

A szakemberek szerint az asszisztált reprodukciós eljárásokhoz való hozzáférés továbbra is nagyon egyenlőtlen Európában.

Egy tanulmány szerint egymillió lakosonként világszerte nagyjából 1500 elvégzett ciklusra lenne igény évente.Ezt az arányt eléri például Dánia és Belgium - mindkét országban több mint 2500 kezelési ciklus jut egymillió főre -, azonban Ausztriában és Olaszországban már sokkal kisebb az elérhetőség.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Előző
  • 1
  • 2
Következő