A levegőben felhalmozódó ultrafinom részecskék az egészségre nézve igen veszélyes anyagok. Sajnos hazánkban is szennyezettnek számít a levegő, elsősorban a városokban. Magyarország nem áll túl jó helyen a légszennyezettség szempontjából Európában, csak néhány balkáni országban rosszabb a helyzet, legalább is az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint.

Magyarországon a levegőben található káros anyagok koncentrációja európai átlagban magasnak számít, és ez áll többek között számos légúti, illetve halálos kimenetelű rákos megbetegedés hátterében is. Klinikailag bizonyított, hogy a szennyezett levegő kardiovaszkuláris, daganatos és légúti betegségeket okoz. Epidemiológiai szempontból nem csak a dohányzás jelent nagy problémát, mivel a légszennyezés is megteszi a magáét. Ráadásul a szabad szemmel láthatatlan szennyező szemcsék megtapadnak a bőrünkön, sőt, rákerülhetnek a táplálékra is.

Láthatatlan parányi gyilkosok

A levegőben sokféle szennyező anyag, így például kén-dioxid (SO2), ózon (O3), nitrogén-oxidok, valamint más apró részecskék találhatók.

A szmog, illetve a levegőszennyezettség és annak rendkívül komoly következményei egyre inkább globális problémát jelentenekForrás: AFP/Narinder Nanu

A legveszélyesebb légszennyező anyagok a 10-300 nanométer átmérőjű ultrafinom részecskék,

amelyeket a nemzetközi szakirodalomban PM-ként (Particulate matter) jelölnek, és amelyek nagyon súlyos egészségügyi károkat okoznak.

A Shell olajfinomítója Kölnben. Az ipar az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátóForrás: AFP/Oliver Berg

Ezek különösen alattomosak,

és mivel többnyire kisebbek a természetes fény hullámhosszánál, láthatatlanok. (Összehasonlításként: az emberi hajszál vastagsága 70.000 nanométer.)  A levegőben található ultrafinom részecskék közé tartozik többek között a szálló por vagy a különféle aeroszolok (0,001-10 mikrométer átmérőjű levegőben diszpergált állapotú részecskék).

Füst miatt lecsökkent látótávolságban haladó autók a pesti alsó rakparton, ahol ismeretlenek által meggyújtott égő műanyag füstje teríti be az utat a szmogriadó idején. Magyarországon nem túl jók a légszennyezettségi mutatók európai viszonylatbanForrás: MTI/Beliczay László

Tudományosan bizonyított, hogy szoros az összefüggés a légszennyezés mértéke és az allergia, az asztma, valamint az egyéb légzőszervi betegségek közt.

Minél kisebb, annál veszélyesebb

A legveszélyesebbek a 2,5 mikrométer átmérőnél kisebb ultrafinom részecskék (PM2,5),

ezeknek hatalmas a fajlagos felületük, és így sok más káros toxikus szennyezést megkötnek, illetve szállítanak.

Az egyik legfőbb veszélyt a levegőbe szálló por és aeroszolok jelentikForrás: MTI/Balázs Attila

A WHO (World Health Organization), az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint az ultrafinom részecskékre nem állapítható meg egyetlen olyan határérték sem, ami ne lenne káros,

mivel ezek bizonyítottan rákkeltőek, és a tüdő mélyén lerakódva gyulladást okozhatnak.

 

Budapesti szmog 2017 februárjában. A nagyvárosi légszennyezettség miatt egy budapesti lakos átlagosan 3 évet veszít az életéből a vidéken élőkhöz képestForrás: MTI/Balogh Zoltán

A nanoméretű részecskék fő összetevője a korom,

melynek felületére rátapadnak a PAH-vegyületek (Polycyclic Aromatic Hydrocarbons, policiklikus aromás szénhidrogének), illetve a mikroméretű nehézfémszemcsék.

Forrás: MTI/Beliczay László

Tartalmaznak még nitrátot (NO3 ), szulfátokat (SO4-), ammóniumokat (NH4+ ), szén és szerves anyagok szemcséit, illetve dohányfüstöt.

Mindenhová befészkeli magát az alattomos korom

A koromszemcsék a tüdő és a vérkeringés mélyére hatolnak, közvetlenül bekerülnek a véráramba, lerakódnak az erek falán, aminek hosszabb távon elzáródás, szívinfarktus, agyvérzés a lehetséges következménye, továbbá a vérrögképződés miatti szív-és érrendszeri betegségek.

Szívinfarktust is okozhat a légszennyezettségForrás: Origo

Ezeken kívül komoly szerepet játszanak az asztma, az allergia és az agyi trombózis,

valamint a légúti betegségek kialakulásában, és a már meglévő betegségek súlyosbításában. Rátapadnak a növényi pollenekre is, agresszívabbá téve azokat, amelyek a levegő belégzésével szintén a szervezetbe juttatják a káros anyagokat.

Egy fészkes virágzatú növény pollenszemei. A pollenszemeken megtapadnak az aeroszolok, amik a fő okai az allergiás rohamoknakForrás: Maurizio De Angelis/Wellcome Images

A pollenre tapadt korom a nyálkahártyára kerülve kátránnyá alakul, ami segít a pollennek átjutni a nyálkahártyán.

Ezzel szemben próbál védekezni az immunrendszer, és így alakul ki az allergia. Az Európai Bizottság felmérése szerint az Európai Unióban a PM2,5 típusú szennyezőknek közel 500 ezer halálos áldozatuk van évente.

Magyarország szmogtérképe a 2017. februári nagy füstköd idejénForrás: időkép.hu

A légszennyezettség miatt egy átlag magyar ember valamivel több mint egy évet,

egy budapesti lakos viszont már 3 évet veszít az életéből.

A PM szennyeződések a gyermekek számára a legkárosabbak, mivel az ő immunrendszerük kevésbé fejlett.

A gyermekek alacsony testmagasságuk miatt különösen ki vannak téve a kipufogógázok jelentette veszélyeknekForrás: MTI/Füzesi Ferenc

Komoly veszélynek vannak kitéve a kisgyermekek és a babakocsiban közlekedő csecsemők is, mivel közel vannak a gépjárművek kipufogócsöveinek a magasságához, így ők még töménybben kapják a toxikus anyagokat.

Senki sem tudná elképzelni, hogy mekkora a kár

A nanoméretű részecskék fő forrását elsősorban az égési folyamatok alkotják, a helytelen fatüzelés, a széntüzelés, illetve a közlekedés, különösen a dízelmotorok emissziója.

A fosszilis energiahordozók elégetésével a levegőbe jutó káros anyagoknak komoly egészségügyi kockázatuk vanForrás: AFP/Sergei Supinsky

A veszélyes anyagok elsődleges kibocsátói az ipar, a közlekedés, a lakossági fűtés valamint a fosszilis tüzelőanyagot használó energiaszolgáltatók.

A WHO tanulmánya szerint az európai gazdaságnak 1,6 trillió dollárnyi kárt okoz a légszennyezés,

és ehhez jönnek még a szennyezett levegő miatti, pénzzel ki sem fejezhető halálozások.

A légszennyezettség jelentős rizikófaktora a légúti és keringési megbetegedéseknekForrás: Wikimedia Commons

A légszennyezettség miatt megbetegedett emberek kiesnek a munkából, ami nemcsak nekik rossz, hiszen sokba kerülnek a gyógyszerek, és kevesebb a fizetést kapnak a betegállományuk idején,

hanem az államnak is óriási gazdasági kárt jelent,

mivel a beteg ember kiesik a termelésből, a kórházi kezelések, az egészségügyi kiadások, a társadalombiztosítás és a rokkantsági járulékok pedig évről évre hatalmas összegre rúgnak.

A tudatlanságért és nemtörődömségért nagy árat kell fizetni

Hazánkban igen súlyos probléma még mindig az illegális hulladékégetés,

amelynek főleg az ismerethiány, a felelőtlenség és a nemtörődömség az oka, nem pedig a szegénység.

 

Forrás: AFP

Talán sokan nem tudják, de lehet szennyezésmentesen is tüzelni, ami nem kerül plusz pénzbe, tehát nem anyagi kérdés. Pedig a lakosság is sokat tehetne a légszennyezés ellen, nem csak mástól kellene várni, hogy megoldja a gondokat.

A fűtés miatt a levegőbe kerülő égéstermékek ugyancsak komoly veszélyt jelentenek, főleg a téli időszakbanForrás: MTI/Mohai Balázs

Az öntevékeny környezettudatosságra is akadnak azonban már szerencsére jó és előremutató kezdeményezések. Kiváló példa erre a gödi lakosok összefogása, akik a Levegő-munkacsoport segítségével elérték, hogy a településen betiltsák az avarégetést.