Tudja-e, ki volt a legtöbb áldozatot szedő magyar sorozatgyilkos?

2018.07.12. 20:24

A 20. századi magyar kriminalisztika történetéből számos kétes hírnevet szerzett emberölési ügy ismert. Ilyen többek között a tiszazugi arzénes asszonyok 1929-ben kipattant és világviszonylatban is egyedülálló bűnügye, csak úgy, mint a Kádár-rendszer igazságszolgáltatásának egyik nagy fiaskójaként nyilvántartott, nők sérelmére elkövetett sorozatgyilkosság tettese, a martfűi rémként elhíresült Kovács Péter ügye is. A magyar Hasfelmetsző Jack, a századelő és a hazai kriminalisztikatörténet szomorú rekorderének számító sorozatgyilkos, Kiss Béla története annyiban is különleges, hogy az elkövető sohasem került a vádlottak padjára.

Nem csak Angliában éltek Hasfelmetsző Jackek

Ha csak egyetlen bűnügy áldozatainak a számát nézzük, úgy világviszonylatban is egyedülállónak számít a magyar kriminalisztika történetébe tiszazugi arzénes asszonyok néven bevonult sorozatgyilkossági esetet.

A tiszazugi arzénes gyilkosság vádlottjai, az egyik helyszíni szemlénForrás: MTI

A Tisza és a Kőrös folyók közt elterülő Tiszazugként emlegetett és mélyszegénységben élő vidéken, elsősorban Tiszakürtön és Nagyréven, a helyi bába, Fazekas Gyuláné felbujtására valamint aktív közreműködésével 1911 és 1929 között

összesen 162 férfit öltek meg arzénmérgezéssel a vád alá helyezett asszonyok és két férfi segítőtársuk.

 

A tiszazugi arzénes asszonyok bírósági tárgyalása. Összesen 162 gyilkosságot bizonyítottak rá 22 vádlottraForrás: Origo

A 18 évig tartó sorozatgyilkossági ügy eredetileg 31 vádlottjából végül 22 vádlottra tudták rábizonyítani a bűnösséget tettesi, illetve részesi (bűnsegédi, valamint felbujtói) minőségben.

Az arzénes gyilkosságsorozat egyik áldozatának exhumálásaForrás: Origo

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után felálló Kádár-rendszer igazságszolgáltatásának a martfűi rémként elhíresült Kovács Péter 4 nő sérelmére elkövetett sorozatgyilkossága lett a legnagyobb fiaskója. Csak 1967-ben derült ki, hogy az először halálra, majd életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Kirják János tiszaföldvári lakosnak semmi köze sem volt a gyilkosságokhoz.

A "martfűi rémként" hírhedtté vált sorozatgyilkos, Kovács Péter 1968-as bírósági tárgyalásán. Kovácsot halálra ítélték, és 1968. december elsején felakasztottákForrás: MTI

Sőt, amíg a birótól éppen hogy csak megmenekült Kirják ártatlanul ült, addig a valódi gyilkos még további nőknek oltotta ki az életét,

bestiális kegyetlenséggel.

A martfűi cipőgyár az 1960-as években. Kovács innen szedte az áldozataitForrás: Wikimedia Commons

Ám amíg a martfűi rémet végül utolérte az igazságszolgáltatás (Kovács Pétert 1968. december elsején kivégezték), addig a legtöbb áldozatot szedő magyar sorozatgyilkos, Kiss Béla sohasem állt szörnyű tetteiért bíróság elé.

Alighogy megölte a feleségét, házassági hirdetéseket adott fel

Az 1877-ben született köztiszteletben álló bádogosmester, Kiss Béla életében az 1912-es év sorsdöntő fordulatot hozott. 1912 nemcsak a Titanic utasai, hanem Kiss Béla számára is tragikusan drámai évnek bizonyult.

1912 nem csak a Titanic utasai számára volt tragikus évForrás: Elter Tamás archívuma

A kor divatja szerint kipödrött kackiás bajszot viselő szúrós tekintetű budapesti iparos ugyanis ekkor, 1912-ben jött rá, hogy a felesége megcsalja. A férfiúi önérzetében mélyen megsértett Kiss azonban ahelyett, hogy válókeresetet nyújtott volna be a kikapós feleség ellen,

a hűtlen asszonyt, valamint kevésbé szerencsésnek mondható szeretőjét is, diszkréten eltette láb alól.

 

Sohasem tudták elfogni a hírhedt sorozatgyilkostForrás: Pinterest

Az önmagát megözvegyített mesterember a titokban végrehajtott kettős gyilkosság után aktivizálta magát, és házassági hirdetéseket adott fel a pesti napilapokban.

Nem csak a Titanic utasai számára volt tragikus az 1912-es év

Rövid időn belül 70 levelezőpartnerre tett szert, akikkel - belevetve magát a pesti éjszakába -, precízen megtervezve elkezdett randevúzgatni. A szomszédai által rendkívül kellemes és simulékony modorú emberként ismert bádogosmester környezetében

gyorsan napirendre tértek Kiss Béla „megözvegyülése" felett,

és tapintatos együttérzéssel senki sem firtatta, hogy mi történt az asszonnyal.

A kackiás bajszú sorozatgyilkos, Kiss Béla 1914 nyarán bevonult, és a hadseregben nyoma veszettForrás: Pinterest

Ahogy teltek-múltak a hónapok, a mesterember házának udvarán megszaporodtak az egymás mellé glédában állított lezárt tetejű bádoghordók. A helyi közegnek – aki régóta ismerte Kiss Bélát – fel is tűnt az egyre jobban szaporodó hordók száma.

A rendőr kérdezősködésére a bádogosmester azt válaszolta, hogy a hordókban olajat tárol,

előre gondolva az esetleges nehéz időkre.

A cinkotai ház udvarán sorakozó horrorisztikus bádoghordókForrás: Origo

Mivel ez nem számított tilos dolognak, és a helyi közeg megbízható, tisztességes emberként ismerte a bádogost, annyiban is hagyta a hordók ügyét. Pedig mint később kiderült, a hordók mélyén bizony nem gázolaj, hanem a horrorfilmek világát idéző borzalom rejtőzött.

Horrorfilmbe illő borzalmas látvány fogadta a nyomozókat

1916 májusában több, a gyanús hordókkal kapcsolatos bejelentés után az államrendőrség nyomozói kiszálltak Kiss Cinkotán bérelt házához.

A sokat látott detektíveket is a rosszullét környékezte,

miután elkezdték felnyitni az udvaron sorakozó hordókat. A bádoghordókból ugyanis nem gázolaj, hanem tartósítószerben áztatott nőknek Alfred Hitchcock filmjeit idéző holttestei kerültek elő.

Kiss Béla cinkotai műhelye, melynek udvarán bádoghordókba zárva tárolta áldozatai holttestétForrás: Origo

Az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat megállapította, hogy az áldozatokat egytől egyig megfojtották,

és a holttesteken súlyos bántalmazásra, valamint erőszakra utaló nyomokat azonosítottak a szakértők. Az államrendőrség több emberen elkövetett gyilkosság megalapozott gyanúja miatt azonnal elfogatóparancsot adott ki a bádogosmester ellen.

Még az edzett detektíveket is megviselte a hordókból előkerült női holttestek látványaForrás: Picasa

Az 1914. június 28-án Szarajevóban eldördült pisztolylövések nyomán kitört „nagy háború" forgószele azonban – talán életre szóló szerencséjeként – Kiss Bélát is elragadta. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregébe még 1914 nyarán bevonult Kiss sorsáról a hadkiegészítő parancsnokság azt az információt adta az államrendőrség nyomozóinak,

hogy Kiss Béla 1915-ben hadifogságba esett, és nagy valószínűséggel már nincs is az élők sorában.

 

Gavrilo Principet lefogják a trónörökösre és feleségére leadott halálos lövések után Szarajevóban, 1914. június 28-án. A trónörökös meggyilkolása után egy hónappal később kitört az első világháborúForrás: Wikimedia Commons

A nagy erőkkel lefolytatott nyomozás megállapította, hogy Kiss Béla 70 levelezőpartnere közül 24 nőt ölt meg brutális kegyetlenséggel 1912 és 1914 között.

A Margit hídtól a francia idegenlégióig

A magyar kriminalisztika történetében a legtöbb áldozatot produkáló sorozatgyilkos szörnyű tette ellenére sem került soha az igazságszolgáltatás hálójába.

A Tolnai Világlapja címoldalán közli a rettenetes szenzációt, 1916-banForrás: Pinterest

A nyomozók nem hagyták annyiban a hadsereg tájékoztatását,

mert olyan információk birtokába jutottak, hogy Kiss a katonai bürokráciát is becsapva egy valóban meghalt katonatársa iratait a sajátjára kicserélve megszökött a frontról, és felszívódott a háborús idők zűrzavarát kihasználva.

Kiss Béla valószínűleg egy halott bajtársa iratait eltulajdonítva megszökött a hadseregből, ahol úgy tartották, hogy fogságba esett (a kép illusztráció)Forrás: Fortepan/Vogl Elemér

Később bejelentés érkezett, amely szerint látni vélték a Margit hídon,

sőt, évekkel a háborús események után egy Amerikába kivándorolt egykori ismerőse New Yorkban, a híres Time Square-en látta saját állítása szerint.

Az 1920-as években állítólag New Yorkban bukkant fel a hírhedt magyar sorozatgyilkosForrás: The Evanston Community Kitchen

Évekkel később állítólag Hoffmann néven bukkant fel a francia idegenlégióban, ahol büntethetetlenségének tudatában az egyik katonatársának el is dicsekedett rémséges tettével. Az igazságszolgáltatás azonban e hírek ellenére sem akadt soha Kiss Béla, a legtöbb áldozatot szedő hírhedt magyar sorozatgyilkos nyomára.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK