Elpusztult Kenyában hét keskenyszájú orrszarvú abból a 14-ből, amelynek áttelepítését a fővárosból egy biztonságosnak vélt nemzeti parkba június végén kezdték meg a súlyosan veszélyeztetett faj megmentése érdekében.

A Tsavo East Nemzeti Parkba átköltöztetett orrszarvúak elpusztulását egy vadvédelmi illetékes jelentette be pénteken Nairobiban.

Az állatok halálának oka nem ismert, a tisztségviselő azonban hanyagságra célzott.

A WildlifeDirect természetvédelmi szervezet totális kudarcnak nevezte a nagy bejelentéssel járó áttelepítést. A civil szervezet igazgatója, Paula Kahumbu felszólította a hatóságokat, hogy adjanak magyarázatot a történtekre és vállalják a felelősséget.

IllusztrációForrás: Wikimedia Commons

A keskenyszájú orrszarvúak átköltöztetését azért hajtja végre a kenyai vadvédelmi szolgálat (KWS), hogy a jelenleginél jóval biztonságosabb élőhelyet biztosítson a súlyosan veszélyeztetett állatok számára. Nyolc egyedet a kelet-afrikai ország fővárosa, Nairobi egyik nemzeti parkjából, további hatot pedig egy nakurui természetvédelmi területről szállítanak át az ország délkeleti részén elterülő Tsavo Nemzeti Park új orrszarvú-rezervátumába.

Az elmúlt években az orvvadászat egyre nagyobb méreteket ölt a fekete-afrikai régióban, ahol felfegyverzett bűnszervezetek ölik le az elefántokat az agyarukért és az orrszarvúkat a tülkükért.

Az állatok testrészeit gyakran hajóval szállítják Ázsiába, ahol dísztárgyakat készítenek belőlük, vagy a hagyományos orvoslásban használják fel őket.

Jelenleg nem az állatok számának növelésére koncentrálunk, hanem olyan technológiák bevetésére, amelyekkel hatékonyan tudjuk kezelni a vadállományt a nemzeti parkokon kívül és belül egyaránt

- mondta az akciót bejelentve Najib Balala idegenforgalmi miniszter.

A kenyai orrszarvú-populációt 2017-ben 1258 egyed - 745 keskenyszájú orrszarvú, 510 déli szélesszájú orrszarvú és 3 északi szélesszájú orrszarvú - alkotta, míg az állatok száma az 1980-as években még a 400-at sem érte el.

A keskenyszájú orrszarvú súlyosan veszélyeztetett, míg a szélesszájú orrszarvú mérsékelten fenyegetett faj.

Májusban három keskenyszájú orrszarvút öltek meg a kenyai Meru Nemzeti Parkban.

A miniszter korábbi közlése szerint azért is csökkentik a keskenyszájú orrszarvúk számát a jelenleg 101 példánynak otthont adó Nairobi Nemzeti Parkban, mert a rezervátum nem bír ennyi állatot ellátni. A Hasadékvölgy tartománybeli Nakuru nemzeti parkban hetven orrszarvú maradt az átköltöztetést követően.

"A Tsavo területe óriási, majdnem 19 ezer négyzetkilométer. A kialakított új rezervátum is hatalmas, ami azt jelenti, hogy apránként újabb és újabb orrszarvúkat fogunk átköltöztetni a területre" - mondta Najib Balala.

A kormány egyelőre nem reagált az áttelepítési katasztrófára.