Egyre növekszik az oxigénhiányos térség az Arab-tengeren

2018.07.17. 20:47

Tovább növekszik a skóciai nagyságú holt zóna nagysága az Arab-tengeren, szakemberek a klímaváltozással magyarázzák az oxigénhiányosság súlyosbodását.

A holt területek olyan tengeri térségek, ahol az oxigénhiány miatt a tengeri állatok nem élnek meg, és az Arab-tengeren lévő holt zóna a világ legnagyobb oxigénhiányos térsége - hangoztatta Zuhair Lachkar, a New York-i Egyetem Abu-Dzabiban lévő részlegének tudósa.

"Az oxigénhiány a tengerszint alatt 100 méterre kezdődik és egészen 1500 méter mélységig terjed, azaz
szinte az egész vízoszlop oxigénhiányos- magyarázta az AFP francia hírügynökségnek a tudós.

Lachkar és kollégái a brit Kelet-Angliai Egyetemről és az ománi Szultán Kábúsz Egyetemről
20 év után vizsgálták meg ismét az Arab-tenger holt térségének állapotát.

Miközben az 1996-os feltáráskor a holt zóna legalacsonyabb oxigénszintjét a terület középpontjában, valahol Jemen és India között félúton mérték,
2015-16-ra ez az oxigénhiányos terület szinte az egész tengerre kiterjedt.

Az oxigénszint mindenhol a minimumon van, ennél alacsonyabb már nem is lehet - mondta Bastien Queste, a brit és omani tudóscsoport vezetője.

Az Arab-tenger egyfajta körforgásba került, ahol a melegedő tengervíz feléli az oxigén-utánpótlást, ám ezzel még tovább melegszik.Ez rettenetes lehet a klímára nézve" - tette hozzá Lachkar.

Az indiai Mumbaitól az ománi Maszkátig számos kikötő a térségben az Arab-tengerből "él". Ezekre a tengerparti nagyvárosokra és lakóira hatással lesz a holt zóna terjedése.
A térség lakóinak a fő táplálékát adó halak élőhelye csökken.

"Amikor az oxigénkoncentráció egy bizonyos szint alá esik, a halak nem élik túl ezt az állapotot" - mondta Lachkar.

Hozzáfűzte, hogy fontos bevételi forrás a halászat, amelyre közvetlen hatással van az oxigénhiány. A jelenség a térség koralljait is veszélyezteti, és a turizmusra is hatással lehet.