Kettős cápatámadás történt New York partjainál

2018.07.19. 17:49

Szerdán az észak-amerikai nagyváros, New York népszerű fürdőzőhelyén, Long Island partjai közelében rövid időn belül kettő cápatámadás is történt. Az áldozatok gyerekek, de szerencsére a harapások egyik esetben sem bizonyultak életveszélyesnek.

Nem bizonyult mennyországnak Sailors Haven

Tegnap helyi idő szerint délelőtt 11 óra 15 perckor a New York-iak körében különösen kedvelt strand, Sailors Haven partjánál sekély vízben harapás érte a 12 éves Lola Pollinát.

Két támadás is történt, rövid időközön belülForrás: Elter Tamás

A kislányt azonnal a partra vitték, ahol megállapították, hogy a gyerek jobb lábszára sérült meg

a tengeri ragadozó harapása miatt. Szerencsére, a seb nem bizonyult életveszélyesnek, Lola Pollina sérülését a helyszínen ellátták, majd innen kórházba szállították a gyereket.

A 12 éves Lola Pollina a szerencsés kimenetelű cápatámadás utánForrás: Jersey Peeps

Elizabeth Rogers, a Fire Island National Saeshore szóvivője szűkszavúan annyit nyilatkozott az incidensről a sajtó képviselőinek,

hogy a sérülések alapján „egy nagy hal" haraphatta meg a kislányt.

 

A kislány jobb lábát harapta meg a tengeri ragadozóForrás: Newsday

Az óvatos fogalmazás hátterében az állhat egyrészt, hogy Long Island térségében már nagyon régóta nem történt cápatámadás, másrészt, a nyári szezonra figyelemmel, a terület kezelője, a Fire Island National Seashore nyilván nem szeretné, hogy eluralkodjon a pánikhangulat.

A szóvivő még annyit fűzött a tájékoztatójához, hogy a sérülés vizsgálata alapján a szakemberek feladata lesz állást foglalni abban a kérdésben, valóban cápa harapta-e meg a gyereket.

Mint Speilberg filmjében

A Sailors Haven partjainál történt incidens után bő fél órával később, a közeli Islip város Atlantique strandjánál

ugyancsak támadás ért egy 13 éves fiút,

aki az úgynevezett bodyboard-on, egy kisméretű szörfdeszkán hasalva evezett a hullámtörés zónájában.

Rövid deszkán, az úgynevezett bodyboard-on szörföző fiú (a kép illusztráció)Forrás: Wikimedia Commons

A fiút gyorsan a partra vitték, ahol a vízimentő szolgálat tagjai megvizsgálták. A fiút ért harapás nem volt erős, a ragadozó fogai csupán apró, gyengén vérző sebeket ejtettek a lábán, félkör alakban.

Az egyik sebben találtak egy beletört kisebb méretű fogat, amit eltávolítottak, és szakértői vizsgálatra küldtek.

 

Fire Island népszerű homokos strandjaForrás: Getaway Mavens

Elizabeth Rogers tájékoztatása szerint a fogat a Suffolk Megyei Tengerészeti Hivatal szakértői fogják megvizsgálni. A fiú képes volt járni, és a saját lábán hagyta el az elsősegélynyújtó sátrat.

A biztonság kedvéért a fiút is kórházba szállították, hogy alaposabban kivizsgálják.

A helyi hatóságok elrendelték a strandok ideiglenes lezárását,

és fürdési tilalmat rendeltek el.

Több nagytestű trópusi cápa a Golf-áramlattal jut el északra

Az Egyesült Államok keleti, atlanti partvidékén számos közepes és nagytestű cápafaj honos. A karibi térségből észak felé hömpölygő Golf-áramlat meleg vizének köszönhetően néhány nagy testű trópusi faj a szokásos élőhelyét kijelölő biogeográfiai határon túl is felbukkanhat.

A Golf-áramlat "szülőhazája" a karibi térség. A meleg tengeráramlattal több nagytestű trópusi cápafaj is eljuthat New York térségéigForrás: Corcoran

A kifejezetten trópusi-szubtrópusi cápafajok közül például New York magasságában többször is észleltek tigriscápákat

(Galeocerdo cuvier), vagy a Bahamák térségében viszonylag gyakori nagy pörölycápákat (Sphyrna mokarran) is.

A tigriscápa a potenciálisan veszélyes cápafajok listájának második helyén állForrás: Elter Tamás archívuma

A keleti part New York és Cape Cod közötti szakaszán időnként felbukkannak a nagy fehér cápák

(Carcharodon carcharias), de ugyancsak nem megy ritkaságszámba a röviduszonyú makó (Isurus oxyrhincus), és a kékcápa (Prionace glauca) sem.

A nagy fehér cápák főleg a Cape Cod és New York  közötti tengerszakaszon bukkanhatnak fel a partok közelébenForrás: Elter Tamás

Long Island térségében tehát az összes előzőekben felsorolt faj felbukkanhat, más kisebb testű fajokkal együtt. Ami a szóvivő diplomatikus megfogalmazását illeti, ti. hogy a gyerekeket valamilyen „nagy hal" harapta meg, természetesen általánosságban igaz, hiszen a cápák is halak, méghozzá porcos halak ((Chondrichthyes) .

Röviduszonyú makócápa (Isurus oxyrinchus)Forrás: Pinterest

New York parti vizein azonban a cápákon kívül nem sok olyan más „hagyományos" azaz ragadozó csontos halféle (Osteichthyes) fordul elő, aminek a harapása komolyabb sérülést okozhat az ember számára.

Egy másik potenciális "gyanúsított" a nagy barrakudaForrás: Fishies of Australia

Egyetlen szóba jöhető gyanúsított még a nagy barrakuda (Sphyrena barracuda) lehetne,

ami ugyancsak a Golf-áramlattal juthat el délről New York partjaiig, ám a barrakudának nem félkör, hanem keskeny ékformájú harapásnyoma van. Ezért bizonyos, hogy mindkét esetben cápatámadás történt. A szakértői vizsgálat alapján az is valószínűsíthető lesz, hogy milyen faj lehetett a támadó.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK