Astro Alex a világűrből szállt be a Kraftwerk koncertjébe

2018.07.22. 12:44

Különleges élményben lehetett részük a Kraftwerk stuttgarti koncertjén a német kultzenekar rajongóinak: egy duett erejéig Alexander Gerst német űrhajós is bejelentkezett élőben a Nemzetközi Űrállomásról.

Duettben énekelték a Spacelab számot

A Németországban csak Astro Alexként emlegetett űrhajós június eleje óta tartózkodik az űrállomáson, amelynek parancsnokságát is átveszi majd - első németként - októberben.

Alexander Gerst, a dalos kedvű német asztronauta a Nemzetközi Űrállomás fedélzeténForrás: Airbus

A Nemzetközi Űrállomás egy embergép - a legkomplexebb és legértékesebb gépezet, amelyet az ember eddig épített" 

- mondta a Kraftwerk Die Mensch-Maschine című albumára utalva a koncert hétezres közönségének az űrhajós.

Ralf Hütter, aki a világűrben tartózkodó honfitársával duettet énekelt a koncertenForrás: Berliner Zeitung

Majd egy külön erre programozott tablet segítségével Ralf Hütterrel, a Kraftwerk alapítójával együtt adta elő a Spacelab (Űrlabor) című számot.

Sok a dalos kedvű űrhajós

A meglepett rajongóktól Alexander Gerst a "jó éjt Föld" szavakkal búcsúzott a pénteki koncerten, amelyet a stuttgarti Jazzopen fesztivál keretében adott a legendás német zenekar.

Chris Austin Hadfield kanadai űrhajós, az első kanadai, aki űrsétát tett, a Nemzetközi Űrállomáson és az ISS első – és eddig egyetlen – kanadai parancsnokavolt. Hadfield 2016-os badapesti látogatásán inetrjút adott portálunknakFotó: Polyák Attila - Origo

Gerst nem az első "űrzenész", Chris Hadfield kanadai űrhajós a Barenaked Ladies zenekarral adott duettet 2013-ban a Nemzetközi Űrállomásról,

ahol rögzítette David Bowie Space Oddity című számát is.

Alexander Gerst az űrbéli duett előadása közbenForrás: ISS

Ron McNair amerikai űrhajós pedig egy Jean Michel Jarre-ral közös projekt részeként azt tervezte, hogy Föld körüli pályán keringve vesz fel egy szaxofonszólót a tragédiával végződő 1986-os Challenger-küldetés során.

(Forrás: MTI)