Neil Armstrong amerikai űrhajós, az elsőként Holdra szálló ember emléktárgyaiból rendeznek aukciósorozatot, mely idén novemberben kezdődik.

A tárgyak egy része az űrhajós személyes emléke az 1969-es történelmi Holdra lépésről. Köztük van egy 1903-ban épült Wright Flyer típusú repülőgép szárnyának és propellerének egy-egy darabja, melyeket az asztronauta magával vitt a Holdra, valamint Robbins-féle Apollo 11 ezüst emlékérmek, melyek az űrhajó fellövése, a Holdra szállás és a visszatérés tiszteletére készültek - közölte az árveréseket szervező Heritage Auctions.

Licitre vár többek között egy arany kitűző, melyet a Gemini VIII, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) ötödik emberi legénységgel végrehajtott küldetésére készítettek - olvasható az aukciósház portálján. Az Apollo-11 1969. július 16-án indult útnak Neil Armstrong parancsnokkal, Michael Collins és Edwin Aldrin űrhajósokkal a fedélzetén. A parancsnoki kabin, a műszaki egység és a holdkomp egy száz méternél is magasabb hordozórakéta orrában kapott helyet.

Armstrong lábaForrás: NASA

Az űrhajó július 19-én pályára állt a Hold körül, Armstrong és Aldrin másnap a Eagle (Sas) névre keresztelt holdkomppal megkezdte a Holdra szállást. A Sas 1969. július 20-án szállt le. Neil Armstrong volt az első ember, aki idegen égitest felszínére lépett. Kis lépés egy embernek, nagy ugrás az emberiségnek" - hangzottak el akkor az űrhajós mára legendássá vált szavai.

Armstrong 2012-ben, 82 éves korában halt meg Ohióban. Két fia emléktárgyak hatalmas gyűjteményét örökölte. Nemcsak gondosan őrizték a tárgyakat, de kutatták az eredetüket és szakszerű segítséggel dokumentálták is őket. Az aukció is az ő ötletük volt. Az árverések november elején, majd 2019 májusában és novemberében lesznek.

(MTI)