Többen követnek el öngyilkosságot a globális felmelegedés miatt

2018.07.24. 15:04

Összefügghet a globális felmelegedés és az öngyilkosságok arányának növekedése Mexikóban és az Egyesült Államokban egy friss kutatás szerint.

A melegebb éghajlat tízezrekkel több öngyilkosságot eredményezhet 2050-re a két országban, ha a globális felmelegedést nem sikerül megfékezni - következtettek a kutatók, akik több évtized hőmérsékleti adatait vetették össze amerikai és mexikói megyék öngyilkossági rátáival.

Azt állapították meg, hogy a melegebb idő és az öngyilkossági ráták emelkedése összefügg.
"A melegebb idő nyilvánvalóan nem az egyetlen, de nem is legfontosabb kockázati tényezője az öngyilkosságnak. Kutatásunk azonban arra utal, hogy a felmelegedésnek meglepően nagy a hatása az öngyilkosság kockázatára, ez pedig fontos a mentális betegségek jobb megértése szempontjából és azért is, hogy megtudjuk, mi várható, ha a hőmérséklet tovább nő" - írta közleményében Marshall Burke, a Stanford Egyetem közgazdásza.

Az adatok elemzése alapján a havi átlaghőmérséklet egy Celsius-fokos emelkedése 0,7 százalékos növekedést mutatott az öngyilkosságok arányában az Egyesült Államokban és 2,1 százalékos növekedést Mexikóban.A Nature Climate Change című szaklapban megjelent tanulmány szerzői megvizsgálták továbbá több mint félmilliárd Twitter-bejegyzés nyelvezetét, és azt állapították meg, hogy a depressziós hangvétel is gyakoribbá vált a forró napokon. A kutatók azt jelezték, hogy ha nem sikerül megfékezni a globális felmelegedést 2050-re, további 21 ezer öngyilkosság következhet be a két országban együttvéve.

Forrás: Thinkstock

Az Egyesült Államok szinte minden államában nőtt az öngyilkosságok aránya 1999 óta, az országok felében több mint 30 százalékkal is - jelentette az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) júniusban. Majdnem 45 ezer ember követett el öngyilkosságot 2016-ban az Egyesült Államokban, ezzel az öngyilkosság bekerült az első három (a másik kettő az Alzheimer-kór és a kábítószer-túladagolás) halálok közé.

Amikor klímaváltozásról beszélünk, sokszor elvont dolgok jutnak az emberek eszébe. A megállítatlan melegedéssel összefüggésben valószínűleg bekövetkező öngyilkosságok ezrei azonban nem puszta számok, hanem tragédiák a családok számára" - mondta Burke.

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete márciusi jelentése alapján az utóbbi három év volt a legmelegebb a rendszeres mérések kezdete óta. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint a klímaváltozáshoz köthető hőstressz valószínűleg évente mintegy 38 000 halálozást okoz 2030 és 2050 között.

(MTI)