Kettős ügynök volt a világhírű író, Ernest Hemingway

Hemingway
Ernest Hemingway, a Nobel-díjas író nem csak a regényeiben szerette a veszélyeket
Vágólapra másolva!
Saját élményeiből ihletett regényeiben és novelláiban nem véletlenül kapott kiemelt helyet gyakorta a háború és a férfias erények. Az amerikai és a szovjet titkosszolgálatoknak is dolgozhatott a 119 éve született irodalmi Nobel-díjas Ernest Hemingway. Az akkor már világhírű írónak azonban egyik oldal sem vette túl sok hasznát.
Vágólapra másolva!

Nem csak a regényeiben szerette a veszélyeket

Ernest Hemingway nemcsak a regényeiben, hanem a való életben is szerette a veszélyeket. A második világháború alatt örömmel vállalta, hogy információkat szerezzen a titkosszolgálatoknak. És nem is egyetlen szervezetnek, mivel a Nobel-díjas regényíró több országnak is kémkedett.

Ernest Hemingway, a Nobel-díjas író nem csak a regényeiben szerette a veszélyeket Forrás: A&E Biography

Nicholas Reynolds hadtörténész és egykori amerikai tengerészgyalogos ezredes az „Író, tengerész, katona, kém: Ernest Hemingway titkos kalandozásai 1935 és 1961 között” című könyvében egyenesen azt állítja, hogy az „elveszett nemzedék” jeles tagja a második világháborúban, valamint a hidegháború alatt

mind a szovjet, mind pedig az amerikai hírszerző szolgálatoknak dolgozott,

tehát kettős kém volt.

Az író kettős, szovjet-amerikai ügynök volt az amerikai hadtörténész, Reynolds szerint Forrás: Ken Burns

Reynolds emellett bizonyítékokat talált arra is, hogy a híres kalandkereső író kapcsolatban állt a CIA elődjének számító Stratégiai Szolgálatok Irodájával

(OSS), az amerikai tengerészeti hírszerzéssel (ONI), a Szövetségi Nyomozóirodával (FBI), szovjet részről pedig a KGB elődjének tekinthető Belügyi Népbiztossággal (NKVD).

Hemingway a szélsőbaloldali köztársaságiakkal szimpatizált

Bár az újságíróként is tevékenykedő Hemingway nem igazán vette ki részét a politikából, mélyen megérintette az 1937-ben kirobbant spanyol polgárháború.

Nicholas Reynolds amerikai hadtörténész korabeli dokumentumok alapján állítja, hogy Hemingway kettős ügynök volt Forrás: Star Tribune

Spanyolországba utazott, hogy onnan küldjön tudósításokat az országban zajló öldöklő harcokról

az Alliance nevű észak-amerikai újságnak.

A spanyol polgárháborúban Hemingway a balodali köztársasági kormányt támogatta Forrás: Origo

A háború azonban komoly feszültséget okozott Hemingway második házasságában. Felesége, a buzgó keresztény Pauline Pfeiffer (aki miatt az addig protestáns Hemingway áttért a katolikus vallásra) a katolikuspárti, falangista Franco-kormánnyal szimpatizált,

míg Hemingway a baloldali köztársaságiakat támogatta rendületlenül.

Francisco Franco tábornok (középen jobbra) Heinrich Himmler, az SS birodalmi vezetőjének társaságában, 1940-ben Forrás: Bundesarchiv/O.Ang.

A háború brutalitását még az első világháborúból jól ismerő egykori katona a cikkeiben részletesen beszámolt az amerikai hírszövetség konfliktusairól is,

és szenvedélyesen elkötelezte magát az antifasiszta, kommunista szimpatizáns szélsőbaloldali erők mellett.

A spanyol polgárháborúban amerikai tudósítóként részt vevő Hemingway a falangisták ellen harcoló köztársasági gerillákhoz csatlakozott Forrás: Origo

Hamarosan csatlakozott azokhoz a köztársasági gerillákhoz, akik Francisco Franco nacionalista erői ellen küzdöttek.

Ernest és Mary Hemingway Velencében Forrás: JFK Library

Később ezekről a felkavaró érzéseiről részletesen beszámolt az egyik legkedveltebb regényében, az „Akiért a harang szól” című művében, ahol közvetve megjelenik édesapja is.

A spanyol polgárháborúban a náci Németország Franco tábornok nacionalista hadseregének oldalán avatkozott be a harcokba Forrás: Bundesarchiv/O.Ang.

(Hemingway apja, az állandó egészségügyi és anyagi problémákkal küzdő Clarence 1928-ban öngyilkosságot követett el.)

Ideológiai meggyőződésből végezhetett kémtevékenységet

Spanyol tapasztalatai a forradalmi baloldal világába vezették Hemingwayt, és felfigyeltek rá a szovjetek is. Nem véletlenül alakult ez így. A Szovjetunió egyetlen külföldi hatalomként valódi támogatást nyújtott a spanyol lázadóknak, míg a náci Németország és a fasiszta Olaszország Francót segítette.

A spanyol polgárháborúban a náci Németország és Mussolini Olaszországa Franco tábornokot, a Szovejtunió pedig a madridi köztársasági kormányt támogatta Forrás: Origo

Reynolds könyvében bemutatja a halára ítélt egykori KGB-tiszt, Alexander Vasziljev feljegyzéseit is,

melyek Ernest Hemingway hivatalos szovjet aktájának szó szerinti részleteit tartalmazzák,

és amelyeket maga Vasziljev csempészett ki Oroszországból. E kivonatok tanúsága szerint nem kétséges, hogy az NKVD 1940 decemberében Hemingwayt „ideológiai alapokon végzett munkára” alkalmazta.

Hemingway felesége, Pauline férjével szemben elkötelezetten Franco-párti volt Forrás: Quartz

Bár az nem derül ki a feljegyzésekből, hogy pontosan mit kértek az irodalmi karrierjét egyengető írótól, de Hemingway befolyásos barátai és propagandista tehetsége egyértelműen értékes hírszerzési eszközzé tették számukra az amerikai irodalmárt.

A szovjetek számára Hemingway mint propagandista, és kapcsolatai révén mint hírforrás is egyaránt értékes személynek tűnt Forrás: Inspirationfeed

Hemingway személyes aktája olyan titkokat is feltárt, mint például Jacob Golos személye,

aki a New Yorkban fedetten működő NKVD iroda egyik vezető ügyintézőjeként, mint összekötő, többször is találkozott az íróval.

Lavrentyij Berija 1938 és 1953 közt állt a rettegett szovjet titkosszolgálat élén Forrás: Origo

Hemingway a Belügyi Népbiztosságtól ekkoriban kapta meg az Argo fedőnevet.

– írja Reynolds, aki hozzáteszi azt is, hogy bár Hemingway az 1940-es években többször találkozott a szovjet összekötőkkel, ám végül mégsem tudott nekik segíteni.

Az 1941. december 7-i Pearl Harbor elleni japán támadás után minden megváltozott Forrás: Wikimedia Commons

Amikor az Egyesült Államok 1941. december 7-én belépett a második világháborúba, minden megváltozott. Hemingway és harmadik felesége, Martha Gellhorn ekkor már Kubában éltek.

Az NKVD, mint irodalmi mecénás

A második világháború idején Hemingway bekapcsolódott az Egyesült Államok javára végzett hírszerzői munkába is, és számos küldetést teljesített a Stratégiai Szolgálatok Irodájának megbízásából.

Allen W. Dulles, aki az OSS, később pedig a CIA főnöke volt Forrás: Origo

Hemingway az amerikai haditengerészetet többek közt a német tengeralattjárók felkutatásában segítette, nem túl nagy sikerrel.

(1942 és 1943 között csak egyetlen német búvárnaszádot fedezett fel a tengeren, de ezt sem tudták elfogni.)

Hemingway egyik feladata az volt, hogy tartsa szemmel a német U-Bootokat Forrás: Origo

Emellett feladatul kapta, hogy tartsa szemmel a Havannában mozgolódó náci szimpatizánsokat,

később pedig a helyi kommunistákat. Hemingway hírszerzői tevékenységével azonban az amerikaiak sem voltak igazán elégedettek.

Ernest Hemingway és Fidel Castro Havannában, 1960-ban. A második világháború éveiben Kubába kiköltözött író azt a feladatot kapta az OSS-től, hogy derítse fel a Havannában működő náci ügynököket Forrás: The Atlantic

A hidegháború hajnalán, a negyvenes és ötvenes években

újra a szovjet hírszerzésnek dolgozott,

miközben anyagot gyűjtött a regényeihez. „Számos döntését a Belügyi Népbiztossággal fenntartott kapcsolata befolyásolta, és ez nagyban meghatározta mindazt, ahol és ahogyan élt, mit írt, és hogyan viselkedett” – írja Reynolds a könyvében.

Az 1940-es évek végén, illetve az 1950-es évek elején Hemingway ismét Sztálin titkosszolgálatának dolgozott Forrás: Ria/Novosti

„Az NKVD gyakran segítette bejutni a megfelelő helyekre, és aktívan támogatta az író találkozásait a megfelelő emberekkel.”

Ügynöki múltja csak fokozta paranoiáját

Hemingway igen keveset írt a kémként végzett feladatairól, és regényeiben is ritkán esik szó ezekről. Csak a közeli barátainak címzett leveleiben fejezte ki aggodalmát a szovjetekkel való közös múltja miatt.

Hemingway Forrás: Time

Hemingway az ötvenes években szinte folyamatos rettegésben élt:

attól félt, hogy a szovjetek számára végzett hírszerzői munkája miatt Joseph McCarthy republikánus amerikai szenátor célpontjává válik, aki „boszorkányüldözést” indított a szövetségi kormány soraiban feltételezett kommunista és szovjet ügynökök ellen.

Joseph McCarthy szenátor az Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló kongresszusi bizottság elnöke valóságos hajtóvadászatot indított a kommunistagyanús személyek ellen Forrás: Origo

Ezek az aggodalmak csak tovább növelték az életét már korábban is megkeserítő paranoiáját, és egyre jobban elmerült az alkoholbetegségébe.

Élete alkonyán egyre jobban elhatalmasodott az írón a paranoia Forrás: Monsters and Critics

1961 júliusában öngyilkosságot követett el, ám még évekkel előtte megírta élete legnagyobb művét, „Az öreg halász és a tenger” című kisregényt, amelyért 1953-ban Pulitzer-díjat kapott, majd egy évvel később elnyerte az irodalmi Nobel-díjat.