Oroszlánok támadták meg az utolsó életben maradt rinocéroszt

orrszarvú
Keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis)
Vágólapra másolva!
Újabb keskenyszájú orrszarvú pusztult el az áttelepített 11-ből Kenyában, az egyetlen túlélőt is oroszlánok támadták meg - jelentette be csütörtökön az afrikai ország idegenforgalmi és természetvédelmi minisztere, Najib Balala.
Vágólapra másolva!

Sorra belehaltak az elbaltázott áttelepítési akcióba

Az elfuserált áttelepítési akcióban 11 keskenyszájú orrszarvút költöztettek a szűkössé vált nairobi és nakurui nemzeti parkból a Kenya keleti részén fekvő Tsavo Nemzeti Park újonnan létesített orrszarvúmenhelyére, hogy jobb életkörülményeket biztosítsanak a kihalás fenyegette és szigorúan védett állatfajnak,

ám új élőhelyükön az állatok sorra elpusztultak az akció előkészítetlensége, és a vadőrök gondatlansága miatt.

Keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) Forrás: Wikimedia Commons

A kormány által indított független vizsgálat megállapította, hogy

az állatok az átköltöztetéssel járó stresszbe haltak bele,

amelyet sómérgezés, kiszáradás, éhezés és emésztési problémák súlyosbítottak - közölte Najib Balala.

Kiderült például, hogy a Kelet-Tsavói Nemzeti Parkban fúrt itatólyukak vizének sótartalma sokkal magasabb, mint a korábban fogyasztott ivóvízé.

A Kalat-Tsavói Nemzeti Park egyik bejárata Forrás: Wikimedia Commons

Egy elismert külföldi szakértő, David Zimmerman szerint az éghajlati viszonyok sem voltak optimálisak a Kelet-Tsavói Nemzeti Parkban, és az állatok vadon engedése sem történt szakszerűen.

Peches az utolsó életben maradott is: oroszlánok támadták meg

Az egyetlen életben maradt példányt szerdán oroszlánok támadták meg. Az állat sebeit ellátták, és jelenleg megfigyelés alatt tartják - közölte a miniszter.

Elefántok a Kelet-Tsavói Nemzeti Parkban. Utóbb az is kiderült, hogy a park ökológiai és földrajzi adottságai miatt nem a legmegfelelőbb élőhely a keskenyszájú orrszarvúak számára Forrás: Wikimedia Commons

A súlyos mellékfogások miatt leváltották az áttelepítést végző Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) igazgatóját, és felfüggesztették öt másik dolgozóját.

Egyes természetvédők "nemzeti katasztrófának" nevezték a kudarcba fulladt áttelepítési akciót.

Az egyetlen életben maradt példányt oroszlánok támadták meg Forrás: Origo

"Egy olyan időszakban, amikor minden erőfeszítés ellenére még mindig napi három orrszarvút ölnek meg vadorzók Afrikában, minden egyes példány elvesztése fájdalmas" - mondta a WWF orrszarvúszakértője, Johannes Kirchgater.

Példátlannak számít az elhullási arány

Az olyan nagyvadak áttelepítése, mint a rinocéroszoké, mindig nagy kihívás,

de a június 26-i akció elhullási aránya példátlan.

A Kenyában 2005 és 2017 között hasonló módon új helyre költöztetett 149 orrszarvú közül mindössze nyolc pusztult bele az áttelepítéssel járó kihívásokba.

Keskenyszájú vagy fekete orrszarvúak Kenyában Forrás: Wikimedia Commons

A Save The Rhinos zöldszervezet szerint már csak 5500 keskenyszájú orrszarvú élhet a világon

- mind Afrikában, és ebből 750 Kenyában. Az orrszarvúkra főleg az jelent halálos veszedelmet, hogy Kelet-Ázsiában gyógyító és egyéb előnyös hatást tulajdonítanak a porrá őrölt tülöknek.

(Forrás: MTI)