Százegy évesen meghalt az utolsó második világháborús brit női pilóta

2018.07.26. 10:56

Meghalt az utolsó második világháborús brit női pilóta. Mary Ellis, aki főként Spitfire vadászrepülő és Wellington bombázó repülőgépeket vitt a frontvonalra, 101 éves korában halt meg.

Mary Ellis a háború elején lett a légi szállítási kisegítő szolgálat, az Air Transport Auxiliary tagja.

A BBC közszolgálati műsorszóróban elhangzott felhívásra jelentkezett, amelyben női pilótákat toboroztak. A repülés igen népszerű volt a két világháború között a szigetországban, számos civil és kereskedelmi pilóta akadt. Mary Ellis kiskorától rajongott a sebességért, és mint A Spitfire Girl című életrajzi kötetében fogalmazott, amióta az eszét tudta, repülni akart.
Végül hetvenhatféle típusú gépen repült a világháború idején, az általa leszállított gépekből hozzávetőleg négyszáz Spitfire volt. A századik születésnapja alkalmából tartott meglepetéspartin azt mondta, mindig is ez a vadászrepülő volt a legkedvesebb gépe.Odáig vagyok érte, ez mindenki kedvence. A szabadság jelképe szerintem.

Mary Ellis egy Spitfire repülőgép előtt áll a Biggin Hill repülőtéren, 2015. augusztus 18-ánForrás: AFP/Ben Stansall

Az ünnepségen is repült, a Spitfire egy kétüléses változatában vitték fel.

Egy korábbi interjúban felelevenítette, hogy a frontvonalra érkezve előfordult, hogy a férfiak nem hitték el, hogy ő volt a pilóta és csak a gépet átkutatva fogadták el a tényt, hogy valóban ő volt a kormánynál.

Mary Ellis, lánykori nevén Wilkins a háború után, 1950-ben Wight szigetére költözött, a Sandown repülőtér igazgatója lett. 1961-ben férjhez ment egy pilótához. A szigeten, a repülőtér kifutópályája közelében lévő otthonában halt meg még kedden.

Mary EllisForrás: CrowdSpark/(c) copyright crowdspark.com/Richard Goldschmidt

Az Air Transport Auxiliary "fantasztikus" személyiségként méltatta őt. Az idén százéves brit királyi légierő Red Arrows nevű híres műrepülő századának leghosszabb ideig szolgáló tagja, Mike Ling pedig a légi szállítási kisegítő szolgálat legendájának nevezte őt a Twitter közösségi oldalon közzétett bejegyzésében. Remélem, isznak egy jól megérdemelt sherryt Joy Lofthouse-zal odafönt - írta az Air Transport Auxiliary egy másik, 94 éves korában tavaly elhunyt híres tagjára utalva.

A légi szállítási kisegítő szolgálatban összesen 166 nő repült, hamar rájuk ragadt az Atagirls elnevezés.

Az Air Transport Auxiliary pilótái közül 174-en haltak meg a világháborúban a gépeket szállítva, köztük 15 nő.