Hatalmas pánikot okozott, amikor a Nap órákra eltűnt az égről

Smoke in Yakutsk
Vágólapra másolva!
Szibéria egyes részein több órára eltűnt a Nap, a vidékre majdnem teljes sötétség borult. Nem egy váratlan napfogyatkozás, nem is valamilyen paranormális jelenség volt a bűnös, sokkal racionálisabb magyarázat van a szokatlan jelenségre.
Vágólapra másolva!

Az eset Jakutföldön, bolygónk egyik leghidegebb térségében történt még július 20-án. Mivel a régió közel van a sarkkörhöz, a nappalok hossza igen változó: télen mindössze két órát süt csak a nap, ezzel szemben július közepén 20 órán át tart a nappali időszak.

A kérdéses napon déltájt „szívódott fel” a Földet megvilágító csillagunk.

– nyilatkozta az egyik helybéli a The Siberian Times magazinnak.

„A Nap délelőtt 11 óra fele nyugodott le, és délután 2 óráig vissza sem tért” Forrás: The Siberian Times

Amikor a Nap ismét megjelent az égen, mindent sűrű por borított. Ez volt tulajdonképpen az, ami az elsötétedést okozta: Szibériában hatalmas erdőtüzek tomboltak, amelyeknek a füstje egészen Kanadáig is elért, a közeli vidéket pedig szabályszerűen ellepte az erdőtűzből származó por.

Három órán keresztül tartott a sötétség Forrás: The Siberian Times

Természetesen, ahogyan ilyenkor lenni szokott, a hivatalos – és egyúttal logikus – magyarázatot ismét sokan megkérdőjelezték, egyesek szerint földönkívüli gépek, mások szerint azonban az USA műholdjai takarták el a napfényt. A jelenségről mindenesetre egészen látványos fotókat készítettek a helyiek.

Forrás: IFL Science