Titokzatos rovátkákat találtak egy 30 ezer éves mamutbordán

2018.07.29. 11:11

Rejtélyes rovátkákat találtak egy 30 ezer éves mamutbordán német régészek.

A 44 centiméter hosszú csontdarabot a Sváb-Alb középhegység Hohle Fels barlangjában fedezte fel a Tübingeni Egyetem Nicholas Conrad vezette kutatócsoportja. A baden-württembergi Blaubeurenben csütörtökön bemutatott bordamaradványon vésett vonalak két sora látszik, az egyik 83, a másik 90 rovátkát tartalmaz. A csont egy másik helyén további 13 bevágás látható.

Erősen gyanítjuk, hogy a bordacsont információhordozó volt. Valószínű, hogy megszámoltak rajta valamit, azt azonban nem tudjuk, mit - vadászzsákmányt, embert, holdciklust vagy valamit mást" - idézte az egyetem közleménye Conradot. Kézenfekvő lenne, hogy valamiféle naptárról van szó, de a rovátkák száma nem mutat semmilyen rendszert.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marijan Murat

A mamutborda rejtvényének megfejtéséhez a Facebookon is gyűjtenek ötleteket a kutatók.
"A bordadarab segítségével új ismereteket szerezhetünk arról, hogy mire használta a csontokat az őskőkori ember. Eddig úgy tudtuk, a mamutcsont munkaeszköz vagy tüzelőanyag volt - magyarázta Conrad.

A Hohle Fels-barlangot - a jégkorszak művészeti tárgyainak más, a Sváb-Alb hegységben lévő lelőhelyeivel együtt - az UNESCO tavaly a világ kulturális örökségének részévé nyilvánította.

 (MTI)