Egész medúzákat képesek elkapni és felfalni a csapatban dolgozó földközi-tengeri korallok - derült ki egy új tanulmányból, amely a világon elsőként számolt be a jelenségről.

Megdöbbentő felfedezés a Földközi-tengeren

Az Edinburgh-i Egyetem szakemberei és olaszországi kollégáik a Szicíliához közeli szigeteknél figyeltek fel a különös gyakorlatra az után, hogy észrevették a tengerfenéki sziklákhoz és barlangokhoz tapadt medúzákat - olvasható az eurekalert.org tudományos hírportálon.

A mediterrán medence, és így benne az Adriai-tenger leggyakoribb medúzaféléje, az áttetsző füles medúza (Aurelia aurita)Forrás: Wikimedia Commons

A megfigyeléseik idején kiderült, hogy a korallok, amelyek egyébként döntően planktonokkal, vagyis apró tengeri teremtményekkel táplálkoznak,

képesek nagyobb zsákmány elejtésére is.

 

Élénk sárga színű Astroides korallok kolóniája sziklára tapadva Földközi-tengerbenForrás: UIG via Getty Images/Marka

Az Ecology című folyóiratban publikált tanulmány szerint amikor az óceáni áramlatok a korallokhoz sodorják a medúzákat és azok megpróbálnak elúszni, akkor a virágállatok egymás után belecsimpaszkodnak a zsákmányba.

Az apró korallpolipok elkapják és legyőzik a világító medúzákat

A kutatók szerint a közös erőfeszítésből nagyot profitálnak az Astroides calycularis korallfaj egyedei, mivel ezáltal mindnyájan bőséges táplálékhoz jutnak. A szakemberek által végzett megfigyelések során a korallok zsákmányai világító medúzák (Pelagia noctiluca) voltak.

A Földközi-tengerben honos világító medúza (Pelagia noctiluca)Forrás: hemis.fr/Dirscherl Reinhard

Ez a faj elsősorban a Földközi-tengerben elterjedt.

A világító medúzák csak néhány centiméter nagyságúak, ezért nehéz észrevenni őket.

Az Astroides korallok elfogják és megemésztik a közelükbe sodródott medúzákatForrás: El rincón del nudibranquio

Érintésük azonban erős, égő fájdalommal jár.

Egy korallpolip kinagyított képeForrás:Fotonatura.org

Noha mindkét fajt évek óta ismerjük, fogalmunk sem volt arról, hogy a korallok képesek elkapni és megenni ezeket a medúzákat"

- mondta Fabio Badalementi, az olasz Nemzeti Kutatótanács vezető munkatársa, az Edinburgh-i Egyetem tiszteletbeli professzora.

(Forrás: MTI, eurekaalert.org)