Cápa ölt meg egy cseh turistát Egyiptomban

cápa
A Vörös-tengerben honos cápafajok közül potenciálisan a tigriscápa számít az egyik legveszélyesebb fajnak
Vágólapra másolva!
Cápatámadásban életét vesztette egy cseh turista Egyiptomban - írta az Echo.cz cseh hírportál szombaton a prágai külügyminisztériumra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Egyelőre még nem ismert, hogyan történhetett a baleset

A szerencsétlenség csütörtökön történt a Vörös-tenger partján fekvő Marsza Alamban. A

41 éves cseh férfi családjával nyaralt az üdülőhelyen, és búvároktatáson vett részt.

Az egyiptomi rendőrség vizsgálja az ügyet. A helyi hatóságok pénteken azzal gyanúsítottak meg egy kereskedelmi hajót, hogy állati eredetű hulladékot dobott a tengerbe, ami a környékre vonzhatta a cápákat.

A Vörös-tenger az Európához legközelebbi trópusi víztömeg. A tenger sajátos geográfiai szerkezete miatt nem rendelkezik self-területtel, ami miatt a nyíltvízi cápafajok is gyakran felbukkanhatnak a part közelében Forrás: Elter Tamás

Egyiptomban törvény tiltja, hogy az ország Vörös-tengeri partszakaszán akár kereskedelmi, akár halász-, vagy személyszállító hajók állati eredetű hulladékot szórjanak a vízben.

Búvár a Vörös-tenger vizében. A halálos baleset egy oktatáson résztvevő búvárhallgatót ért Forrás: Elter Tamás

A baleset minden bizonynal a parthoz közel sekély, 18 méternél nem mélyebb vízben történhetett, mivel a kommüniké szerint az áldozat éppen légzőkészülékes búvároktatáson vett részt.

Négy faj jelent fokozott kockázatot

A Vörös-tengerben 45 cápafaj honos, amelyek közül négy faj tartozik a potenciálisan fokozottan veszélyes fajokhoz.

A Vörös-tengerben honos cápafajok közül potenciálisan a tigriscápa számít az egyik legveszélyesebb fajnak Forrás: Elter Tamás

Ezek, a tigriscápa (Galeocerdo cuvier), az óceáni fehérfoltú cápa (Carcharhinus longimanus), a selyemcápa (Carcharhinus falciformis), valamint a röviduszonyú makó (Isurus oxyrhincus), kivétel nélkül trópusi, illetve melegvizes tengerekben honos fajok.

Az óceáni fehérfoltú cápa (Carcharhinus longimanus) volt a felelőse a 2010-es egyiptomi sorozattámadásnak Forrás: Wikimedia Commons

Utóbbiak közül a az óceáni fehérfoltú, a selyemcápa, valamint a röviduszonyú makó pelágikus, nyílt tengeri életmódot folytató fajok.

Röviduszonyú makócápa (Isurus oxyrinchus) Forrás: Pinterest

A Vörös-tenger - ami egy hirtelen mélyülő nagy V-t formáló tektonikus árok, egy valódi kinyílási szakaszában lévő fiatal óceán - nem, illetve alig rendelkezik self területtel, és a part közvetlen közelének nagy mélysége miatt a nyílt tengeri cápafajok is felbukkanhatnak a parthoz közeli vizekben.

Zászlóssügérek (Pseudanthias squamipinni). A Vörös-tengeri zátonyokat káprázatosan gazdag élővilág jellemzi Forrás: Bolubás Brigitta

Egyelőre még nincs hír arról, hogy milyen faj volt a támadó, de a legnagyobb valószínűséggel az előbbi négy közül kerülhetett ki. Az évtized legsúlyosabb egyiptomi cápatámadása nyolc évvel ezelőtt, 2010 decemberében a népszerű Sianai-félszigeti üdülőhelyen, Sharm el Sheikh-ben történt.

A selyemcápa szintén a nyílt vizeket kedvelő pelágikus faj Forrás: Wikimedia Commons

Egy hét alatt, sorozatban öt agresszió történt, amelyből egy végződött halállal. A támadó fajok óceáni fehérfoltú cápa, illetve egy esetben röviduszonyú makó volt. Utoljára tavaly, 2017. augusztus 5-én történt cápatámadás Egyiptom Vörös-tengeri partszakaszán, szintén Marsza Alamban.

(Forrás: MTI)