A nagaszaki atomtámadás áldozataira emlékeztek Japánban csütörtökön. 

Az Egyesült Államok a második világháború végén dobott atombombát a városra. 74 ezer ember halt meg a támadásban és utóhatásai miatt 1945 végéig. A megemlékezési ünnepségén 5800-an vettek részt, köztük túlélők, az áldozatok hozzátartozói, António Guterres ENSZ-főtitkár és Abe Sindzó japán miniszterelnök.

A jelenlévők egyperces néma csenddel adóztak az áldozatok emlékének helyi idő szerint 11 óra 2 perckor. Hetvenhárom évvel korábban ugyanis ebben az időpontban dobták le a Fat Man (azaz Kövér ember) néven is ismert atombombát egy B-29-es bombázó fedélzetéről.

António GuterresForrás: MTI/EPA/JIJI PRESS/-------------------

Sajnálatos módon, 73 évvel az események után az atomháború réme még mindig kísért – hívta fel a figyelmet Guterres. Ő az első hivatalban lévő ENSZ-főtitkár, aki részt vett a nagaszaki megemlékezésen.

Az atomfegyverekkel rendelkező államok hatalmas összegeket költenek arzenáljaik modernizálására. Több mint 1700 milliárd amerikai dollárt költöttek 2017-ben fegyverekre és hadseregekre – a legtöbbet a hidegháború vége óta. Eközben az atommentesítési folyamatok lelassultak, sőt meg is álltak. Sok ország adott hangot elégedetlenségének tavaly azzal, hogy elfogadta az atomfegyver-tilalmi egyezményt – hangsúlyozta Guterres.

Abe Sindzó (balra) és António Guterres (jobbra) a megemlékezésenForrás: MTI/EPA/JIJI PRESS/-------------------

Taue Tomihisza, Nagaszaki polgármestere a csütörtöki megemlékezésen felszólította a japán kormányt, hogy írja alá a szóban forgó nemzetközi szerződést, és erkölcsi kötelezettségét teljesítve vezesse a világot az atommentesítés felé.

A nagaszaki támadást három nappal az után történt, hogy Hirosimára ledobták az első atombombát. A támadások hatására Japán 1945. augusztus 15-én megadta magát, és véget ért a második világháború.