Szapora rákfaj özönli el az édesvizeket

2018.08.12. 18:02

Gyorsan szaporodó rákfaj jelent komoly fenyegetést a németországi édesvizek élővilágára.

Az Orconectes immunis nevű faj Észak-Amerikában honos, és nem tudni, miként került Németországba.

A karlsruhei egyetem professzora, Andreas Martens szerint az édesvízi faj nagyjából 25 évvel ezelőtt érkezett Németországba, és azóta óriási területen elterjedt, köztük a Felső-Rajna vidékén is. Ez az állat különösen nagy veszélyt jelent itt, mivel a szárazföldön is képes mozogni, és megvetheti a lábát a kétéltűek számára különösen fontos tavacskákban" - magyarázta a szakember - miután bekerült a tavakba, gyorsan fejlődik és szaporodik, mígnem eléri a reprodukció olyan szintjét, amikor már egyetlen más élőlény sem marad a vízben."

A rákok immár két éve pusztítják a délnyugat-németországi Rheinstetten egyik tavának ökoszisztémáját. Martens szerint az ottani populáció várhatóan jövőre fog olyannyira megszaporodni, hogy annak már katasztrofális következményei lesznek.

Forrás: Wikimedia Commons

Azután semmi sem marad, még vízi növények sem. Nem lesz ott más, csak egy tejeskávészerű leveses víztömeg" - mondta Martens.

A szakember és kollégái igyekeznek orvosolni a problémát, például azzal, hogy fatönköket helyeznek a talajra, amelyeken a rákok nem tudnak átkelni, de a kétéltűek igen. "A legfontosabb, hogy utolsó szálig kivegyük a vízből a nőstényeket, megakadályozva a további szaporodást jövőre" - közölte.

(MTI)