Kipusztulhat a vadgesztenyefák kétharmada Németországban

2018.08.14. 23:37

Gyógyíthatatlan betegség támadja a németországi vadgesztenyefákat, és akár az állomány kétharmadát kipusztíthatja - írta a Bild című német lap a hírportálján kedden.

A fapusztulást a Pseudomonas syringae nevű baktérium okozza, amely 2007-ben jelent meg a németországi állományban, és rohamosan terjed.

A fiatal fák esélytelenek

Az Indiából származó fertőző betegség már mind a 16 tartományban megjelent.

Ha ez így megy tovább, húsz éven belül kipusztul a vadgesztenyefák kétharmada – mondta a Bildnek Thomas Kowol, a hamburgi faápolási kutatóintézet (Institut für Baumpflege - IfB) munkatársa.

A fertőzés következtében a fa kérge felreped, a törzsén barnás folyás keletkezik, a nyílásokon pedig a belsejét roncsoló gombasprórák hatolnak be. A betegség nem minden esetben, de nagyon gyakran okoz pusztulást, a fiatal fák szinte esélytelenek - mondta a kutató.

A nemesítés lehetne a megoldás

A fertőzés feltartóztathatatlan, mert senki sem tudja, hogy pontosan hogyan terjed a baktérium.

Sajnos semmit sem lehet tenni ellene – emelte ki Thomas Kowol. Szerinte főleg a károk korlátozásával érdemes foglalkozni, a fertőzött fákat ki kell vágni és el kell égetni, lehetőleg helyben.

A megoldás az lehet, hogy kinemesítenek egy olyan fajtát, amely ellenáll a baktériumnak. Azonban mivel a vadgesztenyefák jellemzően közterületen állnak, senki sem érzi magáénak ezt a feladatot - mondta az IfB szakértője.