Szoknyát viselő elnökök, olimpiai bajnok művészek és más furcsaságok

2018.08.18. 12:54

Egykor nehéz vasrudak jelentették a fizetőeszközt, a művészek is kaphattak olimpiai érmet és nem véletlenül hordtak a kisfiúk régen rózsaszín babaruhákat. Bemutatunk hét történelmi tényt, amelyek ma már furcsának, sőt egyenesen taszítónak hatnak.

A horogkereszt a nácik előtt a jót szimbolizálta

A szvasztika, más néven a horogkereszt már több mint háromezer éve létezik. Az egyik legősibb jelkép, amely leginkább a jóságot és a jó szerencsét, de a halhatatlanságot is szimbolizálta. Számtalan kultúrkörben használták Indiától Kínáig. Egészen addig, amíg Hitler úgymond el nem lopta és nemzetszocialista jelképpé nem tette. A szimbólumot világszerte használták a különböző kultúrákban, beleértve a korai keresztényeket, a zsidókat, a hindukat, a buddhistákat, de még az indiánokat is. Feltűnt a görögöknél, a keltáknál és az angolszászoknál is.

A horogkereszt már a náci párt felemelkedése előtt kiemelt jelképnek számított. Az első világháborúban megjelent néhány amerikai, finn, lett és lengyel egyenruhán jelvényként, reklámkampányaiban használta a The Coca-Cola Company, de az Edmonton Swastikas névre hallgató sportcsapat is megjelenítette nevében és logójában egyaránt.

Szvasztikás oszlopfő egy 19. századi üzbegisztáni hárembenForrás: Manuel Cohen/© Manuel Cohen/Manuel Cohen

Habsburg Mária magyar királyné 16. századi ruháját is egy szvasztika ékesíti, de némely Buddha szobor talpán vagy mellén is megtalálhatjuk.

A 20. században azonban az egyenlő szárú keresztet, amelynek szárai derékszögben megtörtek kiválasztotta a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei), amely felkerült a párt zászlajára, címerére és a karszalagokra is.

Magam hosszú kísérletezés után leszögeztem a végleges alakot: egy vörös alapú zászlót, benne fehér kör alakú mezővel, a közepén fekete horogkereszttel. Hosszas tanulmányozás után megtaláltam a helyes arányt is a zászló, a korong, valamint a horogkereszt alakja, vastagsága és nagysága között. Emellett maradtunk" – írja Hitler a Mein Kampfban.

Adolf Hitler az általa "megálmodott" horogkeresztes karszalaggalForrás: AFP

A nemzetiszocialista ideológusok számára a horogkereszt a német nép árja kulturális hátterét jelenítette meg, amely a Napot és a szabadságot jelképezte. Így lett a horogkereszt a világtörténelem egyik legborzalmasabb időszakának jelképe, és veszítette el eredeti szimbolikáját.

További furcsaságokért kattintson a következő oldalra!

Előző
Következő