Különös hangyarituálé tartja lázban az internetet

2018.08.22. 11:45

Az egész olyan, mintha csak egy szomorú mesében létezne: a hangyák szirmokat helyeznek egy elpusztult dongó köré. Vajon tényleg gyászolnak az apró kis ízeltlábúak, vagy valami egészen más a különös viselkedés mozgatórugója?

A videót egy minnesotai lakos, Nicole Webinger készítette.

Éppen a kertben dolgoztam, amikor megláttam, mi történik. A hangyák szirmokkal vettek körbe egy elpusztult dongót. Olyan volt az egész, mintha temetést rendeztek volna neki – osztotta meg élményét a nő a Reshareworthy nevű weboldalon.

A szuggesztió ereje

„Kétségtelen, hogy ez egy nagyszerű videó” – nyilatkozta a Science Alert tudományos portálnak Mark Elgar viselkedésökológiával foglalkozó szakértő – az elsőéves biológia szakos hallgatóimnak példaként fogom felhozni, ha a szuggesztió erejéről beszélünk. A videó ismertetője szerint a hangyák virágszirmokba burkolják a dongó élettelen testét – milyen csodálatos cselekedet is ez.

Elgar azonban eloszlatja a felvétel körül kialakult rózsaszín ködöt, véleménye alapján nagy valószínűséggel nem egy nemes gesztusnak lehetünk tanúi, más okok vezérelhetik a kicsiny rovarokat.

Furfang vagy tanácstalanság?

Amikor a méhek és a hangyák elpusztulnak, testük olajsavat bocsájt ki. Ám míg a méhek elhullott bajtársaikat egyszerűen kilökik a kaptárból, a hangyák a kolónia közelében található szemétdombra hordják az élettelen egyedeket. Habár a hangyák elcipelhetnék a dongót a szemétdombjukra, vélhetően nem ez állhat a háttérben, ráadásul ez nem magyarázná, mi szükség van a virágokra.

„A hangyák kémiai jelekre adott válaszai kontextusfüggőek, máskülönben összevissza dobálnák az elhullott dolgokat – mondta Elgar. – Szóval nem kizárt, hogy néhány dolgozó az olajsavra reagálva próbálja elszállítani a dongót a fészekhez, de ez igen valószínűtlen forgatókönyv.”

Többen azt is felvetették, hogy a szirmokkal a hangyák a dongóból érkező szagokat akarják elnyomni, így tartva távol a ragadozókat a potenciális élelemforrástól. Ilyen viselkedést ugyanakkor még sohasem sikerült megfigyelnie a szakembereknek, és azt sem tartják valószínűnek, hogy a hangyák birtokában lennének effajta ismereteknek.

Elgar véleménye alapján az igazság sokkal földhözragadtabb, mint a fent ismertetett forgatókönyvek többsége: a dongó pont a hangyafészek bejárata fölött lehelte ki a lelkét, emiatt pedig a hangyák nem tudják behurcolni az élelemnek szánt szirmokat az odújukba, így a földre teszik azokat.