Titokzatos múmiavilág Magyarországon

2018.08.23. 18:46

A Világ Múmiái Kiállítás a kontinens legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye, ami igazi világszenzáció, mivel a tárlat eddig soha nem látott összetételben mutatja be 4500 év múmiáit Egyiptomtól a korai dél-amerikai kultúrákon át az európai középkoron keresztül egészen a 18. századi Magyarországig. A kiállítás az év végéig látható a belvárosi Komplexben.

Csaknem ötezer éves világtörténelmi üzenet

A testek és a kiállítási tárgyak magyar és külföldi kutatók segítségével, hazai és nemzetközi múzeumok, magánygyűjtemények, egyetemek és tudományos intézetek összefogásával érkeztek meg Budapestre.

Bátyi Dániel, a Világ Múmiái Kiállítást szervező JVS Group ügyvezető igazgatója a kiállítás megnyitójánForrás: Világ Múmiái Kiállítás

– Az új tudományos módszerek segítségével belelátunk a testekbe, és szinte meg tudjuk szólaltatni őket. Elmondják, miként éltek az emberek az ő korukban. A vizsgálatok segítségével megismerjük táplálkozásukat, személyes tragédiáikat, betegségeiket, haláluk körülményeit. Sok az izgalmas tárgyi emlék, ám ezek a múmiák még többet elárulnak a letűnt korok embereiről – mondta Szikossy Ildikó antropológus, a kiállítás egyik kurátora.

Vaskori nő, kosár múmiák, és az erdélyi "Toldi Miklós"

A Világ Múmiái Kiállítás bemutatja, milyen módon konzerválódtak a testek természetes úton, a közönség láthatja egy nyúl jégmúmiáját, továbbá a forróság által kiszárított tetemeket,

és megtekintheti az egyik híres „lápi múmiát" is,

amely egy vaskori nő oxigénhiányos körülmények hatására konzerválódott teste Hollandiából.

Forrás: Világ Múmiái Kiállítás

Ugyancsak a természet őrizte meg 300 éven keresztül egy rejtélyes, erőteljes felépítésű férfi, az „Erdélyi múmia" testét,

ám róla szinte semmi biztosat nem tud a tudomány. – A kiállítás alatt folyamatosan vizsgáljuk majd a leletet, és reméljük, hogy mire a végéhez közeledik a tárlat, megoszthatjuk a nagyközönséggel kutatásunk eredményeit – mondta Pap Ildikó, a kiállítás antropológus kurátora.

Az egyik híres dél-amerikai úgynevezett kosár múmia a kiállítás kollekciójábólForrás: Világ Múmiái Kiállítás

A mesterségesen mumifikált testek között láthatók dél-amerikai múmiák, például a híres „kosár múmiák",

valamint számos ókori egyiptomi maradvány, a hozzájuk tartozó tárgyi emlékekkel, koporsókkal, eszközökkel, amelyek elmesélik, miként gondolkodtak a halálról ennek a civilizációnak a tagjai.

Az ókori Egyiptomban magas szinten művelték a mumifikálás tudományátForrás: Világ Múmiái Kiállítás

Az úgynevezett „Marylandi múmia" is része a tárlatnak.

Egy amerikai férfi felajánlotta a testét, hogy a tudósok a halála után ókori egyiptomi eszközöket és módszereket alkalmazva mumifikálják őt.

Megszólal a váci altemplom sírvilága is

A Világ Múmiái Kiállítás idejére hazahozták Magyarországra a váci Fehérek templomából feltárt család három tagját, anyát, apát és kis gyermeküket, Jánoskát.

Szikossy Ildikó előkészíti az egyik váci múmiát a CT-vizsgálatraForrás: Ana Venegas

Az ő kriptában megőrzött testük tragikus, de az 1700-as években egyáltalán nem ritka sorsról árul el részleteket,

és a TBC kutatásában is segítette a hazai és nemzetközi tudósokat. Ezeken kívül számtalan érdekesség, tudományos különlegesség várja az érdeklődőket a tárlaton, amelyet Prága után a kontinensen másodjára Budapesten mutat be a JVS Group, méghozzá exkluzív összeállításban.

A világhírűvé lett váci múmiák a Fehérek templomának 1994-ben végzett felújítása során kerültek előForrás: MTI/Kollányi Péter

A Világ Múmiái Kiállítás időkapszulaként repíti el a látogatót különböző kontinensekre és civilizációkba,

és arra is lehetőséget ad, hogy az érdeklődők maguk is kutatóvá váljanak: interaktív módszerekkel próbálják kifürkészni több ezer év titkait a síron túlról.

Egykor ugyanolyan emberek voltak, mint mi

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Titanic és a BODY után egy újabb nagyszabású, értékes és érdekes kiállítást mutathatunk be a magyar közönségnek. Úgy véljük, hogy sokan és sokat tanulhatnak a látottakból, és nagyszerű utazás lesz ez a történelem világába fiatalok és idősek számára egyaránt" - mondta Bátyi Dániel, a JVS Group Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Liptai Claudia színművésznő, műsorvezető a kiállítás megnyitójánForrás: Világ Múmiái Kiállítás

Nagyon érdekel a tudomány, de leginkább az emberi sorsok nyűgöznek le. Ezek a múmiák egykoron ugyanolyan emberek voltak mint mi, gondolkodtak, éreztek, szerettek."

- Amikor ránézek ezekre a múmiákra, arra gondolok, vajon milyen életük lehetett" – mondta Liptai Claudia színésznő, műsorvezető, a kiállítás megnyitóján.
A Világ Múmiái Kiállítás 2018 végéig tart nyitva a KOMPLEX-ben (1061 Budapest, Király utca 26.)

(Forrás JVS Group)