Minden rákfajtára hatásos lehet az új kombinációs terápia

tumor
Daganatsejtet (fehér) támadó sejtölő T-sejtek (vörös) egy hamis színes elektronmikroszkópos felvételen
Vágólapra másolva!
A jelenlegi kezelési módoknál hatásosabban képes csökkenteni a tumorsejtek méretét létező gyógyszerek kombinációja – derül ki a Chem tudományos lapban megjelent tanulmányból.
Vágólapra másolva!

Megfojtja a tumorsejteket

Az Austinban lévő Texasi Egyetem és a Koreai Egyetem kutatói szerint az új megközelítés minden rákfajtára alkalmazható.

A kombinációs terápia hatására 50 százalékkal kisebbek lettek a tumorok egerekben

az olyan kezeléshez képest, amelynek során ugyanazokat a gyógyszereket, de külön-külön adták az állatoknak.

Daganatsejtet (fehér) támadó sejtölő T-sejtek (vörös) egy hamis színes elektronmikroszkópos felvételen Forrás: Flickr/NIH Image Gallery/Rita Elena Serda, Duncan Comprehensive Cancer Center at Baylor College of Medicine, National Cancer Institute, National Institutes of Health

Sok nagyon hatékony rákellenes gyógyszer nem képes hosszú távon hatásos maradni,

és a legtöbb tumor idővel ellenállóvá válik a sejtek gyors mutálódása révén

- áll a tanulmányban. A kifejlesztett kombináció egyrészt doxorubicinből (DOX), egy évtizedek óta használt, kemoterápiákban hatékony alkotóelemből és diklór-ecetsavból (DCA) áll, amely anaerobbá alakítja a sejt anyagcseréjét, így a tumor „megfullad”.

Megállítható a tumorsejtek váltása

A kutatók szerint a rákos tumorok a korai szakaszban nehezebben jutnak oxigénhez, ekkor a kevésbé hatásos anaerob anyagcserét folytatják, amely nem igényel oxigént és érzékeny a kémiai terápiára.

Különböző tumortípusok összehasonlító táblázata Forrás: Nature

Amikor azonban a tumorok már érettebbé fejlődnek és anyagcseréjüket aerobra váltják, gyakran ellenállóvá válnak a gyógyszerekkel szemben,

ami a páciensek szempontjából az életet fenyegető változás. Ekkor játszhat szerepet a DCA. „Amikor normálisabb metabolizmusra vált, ellenállóvá fejlődik. De ha megállítjuk ezt a váltást, kihasználhatjuk ezt a sérülékenységet” – mondta Jonathan Sessler, a Texasi Egyetem professzora, a tanulmány egyik vezetője.

Hatásosnak bizonyult a már ellenálló ráksejtekkel szemben is

A hatékonyság kulcsa tehát a két aktív elem kombinálása egyetlen molekulában, hogy amikor elérik a rákos sejtet, ugyanazon a helyen legyenek ugyanabban az időben – véli Sessler.

Gyomorrák CT-felvétele Forrás: BSIP/CAVALLINI JAMES / BSIP/Cavallini James

A tanulmány során a tumoros egereknek, amelyeknek kombinált gyógyszert adtak,

két hónap után 75 százalékkal kisebb lett a tumora

azokhoz az egerekhez képest, amelyeket nem kezeltek, és fele akkora azon egerekéhez képest, melyek ugyanazokat a gyógyszereket külön-külön kapták.

Laboratóriumi egér. A kombinációs terápiável elvégzett kísérlet az egerek 75 százalékánál sikeresnek bizonyult Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Friso Gentsch

Az egerek olyan tumorokat hordoztak magukban, melyek már ellenállóak voltak a doxorubicinnel szemben, a kombinált kísérleti szer azonban felülkerekedett ezen a rezisztencián is.

(Forrás:MTI)