A legendás Pakal maja király portréját találhatták meg Palenque romvárosban mexikói régészek - tette közzé a Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH).

A maják egyik legnagyobb uralkodója volt

A nagyjából életnagyságú szoborfejre a restaurációs munkák során bukkantak rá - olvasható a pénteki közleményben. Nagy Pakal király (K'inich Janaab' Pakal) Kr.u. 603 és 683 között élt, a gipszszobor arca pedig egy idős emberé, a régészek szerint valószínűleg a nyolcvanévesen meghalt királyé.

Pakal, a maják egyik legnagyobb uralkodójának fejportréjaForrás: Supernatural Research Institute


A Palota (El Palacio) nevű komplexum alatt a kutatók egy oltárt fedeztek fel, ahol a szoborfej mellett állatcsontokat, cserépfigurákat és edényeket is találtak.

A hetedik században élte a város fénykorát

A dél-mexikói Chaipas államban található Palenque az egyik legfontosabb régészeti lelőhely az országban, az UNESCO kulturális világörökség része.

Dombormű a királyi sírkamrából, az uralkodó ábrázolásávalForrás: Janet Hp

Palenque ma ismert formája a 611-ben megkezdett újjáépítés során alakult ki - a város kulturális és építészeti értelemben a Kr.u. 615 és 800 közötti időszakban élte virágkorát.

Nagy Pakal a 7. században uralkodottForrás: Civilization Wiki - Fandom

Ekkor épültek fel a település legfontosabb létesítményei és ebből az érából származnak azok a szövegemlékek, amelyek a város uralkodóinak nevét és cselekedeteit örökítették meg.