Úgy néz ki, meghalt az Opportunity

Opportunity, rover, Mars
Vágólapra másolva!
A marsi globális porvihar úgy tűnik, végleg maga alá temette a NASA Opportunity nevű roverét. Legalábbis a szakértők nem látnak komolyabb esélyt arra, hogy valaha is újra kapcsolatot tudnak teremteni a kutatójárművel.
Vágólapra másolva!

A golfautó nagyságú marsjárót a NASA 2003-ban indította útnak, rá egy évre, 2004-ben érkezett meg a vörös bolygóra. A napelemekkel működtetett rover idén lett 15 éves. 2018. június 10-én azonban megszakadt a kapcsolat a járművel, azóta nem tudnak állapotáról semmit a mérnökök.

A Marson néhány évente vannak nagyobb porviharok, a mostani azonban minden eddiginél vadabbul tombol.

– mondta Steve Spuyers, a Cornell Egyetem kutatója, az Opportunity küldetésének vezetője.

Forrás: Mars Exploration Rover Mission, Cornell, JPL, NASA

Miért veszélyezteti a porvihar az Opportunity létét?

A szálló por nemcsak eltakarta a Napot a marsjáró elől, de be is takarta a napelemeket. Emiatt a rover nem tudja megfelelően tárolni és felhasználni a működéséhez elengedhetetlen energiát.

Ráadásul igen hideg van a Marson, az egyenlítő környékén -73 Celsius-fokig is süllyedhet a hőmérséklet, ami komolyan károsíthatja a rover áramköreit. Bár a jármű tervezése során beépített nukleáris anyag (plutónium-238) némileg melegen tartja a kutatóeszközt, ez nem tart örökké, ráadásul a kisugárzott hő sem elég a rendszer megfelelő fűtéséhez.

Márpedig az Opportunity számára nagy szükség van az áramra, hogy az akkumulátorok feltöltve maradjanak, a rendszer fűtése meg legyen oldva, és kommunikálni is lehessen a földön tartózkodó mérnökökkel.

Továbbá nagy a veszély, hogy ha az akkumulátor töltöttségi szintje túlságosan hosszú ideig marad alacsony, könnyen tönkremehet.

Van azért jó hír is

A kutatók szerint a porvihar gyengülőben van, így nem kizárt, hogy hamarosan az Opportunity elegendő napfényhez jut a feléledéshez. Szintén biztató, hogy az akkumulátorok a vihar előtt viszonylag jó állapotban voltak, és a melegedő levegő sem fogja legyilkolni a rover áramköreit.

Egyelőre annyi biztos, hogy a jármű néma, és ha fel is éled, valószínűleg már nem lesz a régi. Mindenesetre a várható élettartamát már jócskán túllépte, így sikerült elérni vele azokat a tudományos célokat, amikre tervezték.

Forrás: Business Insider