Könnyen lehet, hogy egész életében rosszul főzte a kávéját

kávé, coffee
Vágólapra másolva!
Sokan úgy gondolják, a kávékészítés személyre szabható és az a legjobb, ha szabad kezet kapunk a főzés során. Kutatók egy csoportja szerint nem ez a helyzet, ahogy minden másnak, a tökéletes kávénak is megvan a maga receptje.
Vágólapra másolva!

A Food Research International című táplálkozástudományi szakfolyóirat publikációjában hét, jól felkészített kóstoló próbálta ki a különböző módon elkészített kávékat. Összesen 36 különféle íztulajdonságot (gyümölcsösség, virágos ízek... stb.) vizsgáltak a különböző kávébabokból, eltérő hőmérsékleteken elkészített főzeteknél.

A szakértők azt találták, hogy a megfelelő vízhőmérséklet döntő fontosságú.

Ha arabica kávét iszunk érdemes a 70 Celsius-fokot megcélozni, amennyiben viszont robustára esik a választás, akkor kicsit alacsonyabbra lehet venni a hőfokot. Annyi biztos, hogy a 60 és 50 Celsius-fokos kávé hozza ki magából a leggazdagabb, legintenzívebb ízeket.

Természetesen önmagában a víz hőmérséklete még nem elegendő, fontos tényező a kávébab frissessége, a víz minősége (a kemény víz a legjobb ebben az esetben), a kávé/víz aránya, valamint az őrlés durvasága is.

Forrás: Science Photo Library/KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Ktsdesign/Science Photo Library

Az Oregoni Egyetem professzora, Christopher Hendon (aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében) a The Conversation magazinnak elmondta, minél magasabb hőmérsékleten isszuk a kávét, annál több finom ízt biztosító vegyület oldódik ki a kávébabból. Természetesen túlzásba sem szabad vinni, a túl forró kávé amellett, hogy sérüléseket okoz, olyan kemikáliákat is kiold az alapanyagból, ami rontja az élményt.

Forrás: IFL Science