Lángokba borult világot mutat a NASA rémisztő felvétele

Vágólapra másolva!
A NASA új műholdképe a bolygó augusztus elejei állapotát mutatja. A több fotóból kombinált képen jól látszik, hogy a Föld számos térségében vad tüzek tombolnak.
Vágólapra másolva!

Észak-Amerikában és Chilében leginkább erdőtüzek pusztítanak, csak a dél-amerikai országban két év leforgása alatt több mint 6000 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel a lángok. A PLOS One folyóiratban megjelent, nemzetközi kutatócsoport által készített tanulmány szerint, a katasztrófákhoz jelentős mértékben hozzájárult az, hogy az őshonos növénytakaró helyére olyan tájidegen növényfajokat telepítettek, amik gyúlékonyabbak, a veszélyt pedig a klímaváltozás csak még inkább fokozta.

Afrikában ezzel szemben egészen más a helyzet, az ottani tüzeket elsősorban a mezőgazdálkodás és a földhasználat váltotta ki. A kontinensen bevett gyakorlat, hogy a kimerült talajt tűzgyújtással igyekeznek újra termékennyé tenni, emellett a nem kívánt gyomnövényeket is ezzel a technikával pusztítják el. A módszer természetesen elég kedvezőtlenül befolyásolja a levegő minőségét.

Forrás: NASA

Szintén rengeteg helyen égnek tüzek Brazíliában, itt a mezőgazdasági tevékenység és az erdőtüzek együttesen okozzák a problémákat. A tűzgyújtással sokszor szándékosan tüntetik el az erdei területeket a száraz időszakokban. Az így okozott tüzek persze könnyen továbbterjedhetnek nem kívánt területekre is, a tervezettnél sokkal nagyobb régiót emésztve fel ezzel.

Végül, de nem utolsósorban Ausztrália a leginkább érintett ország, ezen a helyen főként bozóttüzek okoznak gigászi károkat.

Forrás: IFL Science