Egy amerikai bíró megakadályozta a grizzlyvadászatot

Grizzly Bear (Ursus arctos horribilis), Yellowstone National Park, Wyoming, USA travel destination photography HORIZONTAL colour image grizzly bear ursus arctos horribilis YELLOWSTONE NATIONAL PARK wyoming united states of america NORTH AMERICA outdoors d
Grizzly Bear (Ursus arctos horribilis), Yellowstone National Park, Wyoming, United States of America, North America
Vágólapra másolva!
Egy amerikai bíró megakadályozta a grizzly medvék vadászatának hétvégi kezdetét a Yellowstone Park térségében.
Vágólapra másolva!

Dana Christensen montanai bíró csütörtöki döntése

a vadászat 14 nappal történő elhalasztásáról az őslakosok és a természetvédők győzelmét jelenti,

akik keresetben támadták meg a grizzlyk vadászatának megkezdését Wyoming és Idaho államokban szombaton, 41 évnyi tilalom után.

Több indián törzs tavaly nyújtott be keresetet az amerikai hal-és vadvédelmi szolgálat azon döntése ellen, amelyben eltörölték a grizzlyk védelmét a Yellowstone Nemzeti Park Wyoming, Montana és Idaho állam egyes részeit is magába foglaló kiterjedt régiójában, mondván a megnövekedett populáció nincs többé veszélyben.

Grizzly a Yellowstone Nemzeti Parkban Forrás: robertharding/James Hager/James Hager

A szolgálat az államokra ruházta át a döntés jogát az állatokról, ami azt jelenti, hogy lehetőségük van korlátozott keretek között, a parkon kívül szervezett vadászatokat indítani, amennyiben a régió medvepopulációja nem esik 600 egyed alá. A Yellowstone régiójában tavaly 718 példányra növekedett a grizzlypopuláció.

A Yellowstone parkon belül továbbra is tilos a medvevadászat.

A helyi hatóságok 23 medve vadászatát engedélyezték a régióban.

Christensen az ügy csütörtöki meghallgatásán ideiglenes tilalmat rendelt el, ami alatt mérlegelik azt, hogy visszaállítsák-e a grizzlyk szövetségi szintű védelmét. Döntését azzal indokolta, hogy elegendő dokumentációt terjesztettek elé arról, hogy a vadászat helyreállíthatatlan károkat okozna a grizzlypopulációban.

Alaszka kivételével a kontinentális Egyesült Államok egész területén a veszélyeztetett fajok védelméről szóló törvény hatálya alá kerültek a grizzlyk 1975-ben, amikor már csak 136 egyed élt a Yellowstone parkban és környékén. A grizzlyket akkoriban vadászták és gyakran estek csapdák, mérgezések áldozatául, így a faj a kihalás szélére került, holott egykor mintegy 100 ezer példány élt szerte Észak-Amerikában. Az állatok száma az 1850-es években kezdett zuhanni, ma már eredeti életterüknek csak mintegy két százalékán fordulnak elő.