SZÍVDERÍTŐ Egy meglepő tényező növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

Sad confused old woman peeps through venetian blinds Aging Process Alzheimer's Disease Anxiety Blinds Burglary Color Image Concepts Confusion Crime Distraught Examining Fear Female Frowning Geriatrics Horizontal Human Eye Human Hand Loneliness Looking Loo
An old woman peeps through the slats of a venetian blind, looking sad and worried. She could be concerned about security, a lonely shut-in or even have Alzheimers Disease.
Vágólapra másolva!
A genetikai okokon kívül van néhány más tényező is, amely erős kapcsolatban van az Alzheimer-kór és más agyi elváltozások kialakulásával. A szívbetegségekkel ellentétben, amelyeket olyan életmódbeli tényezők befolyásolnak, mint az étkezés, a testmozgás és a dohányzás, a tudomány még nem igen dokumentált túl sok olyan kockázati tényezőt, amely az agyat hajlamosabbá teheti a demenciára – bár vannak olyan elképzelések, hogy a fizikai aktivitás és a logikai játékok segíthetnek elkerülni a kognitív leépülést.
Vágólapra másolva!

A Rush Memory Klinika Rush Alzheimer Betegség központ orvos igazgatója, dr. Zoe Arvanitakis kutatócsoportja most publikált egy tanulmányt a Neurolgy című folyóiratban arról, hogy bizonyítékot találtak arra, hogy a magas vérnyomás ennek a betegségcsoportnak az egyik lehetséges kockázati tényezője.

A korábbi kutatások is a demencia, ezen belül az Alzheimer-kór miatt kialakuló demencia egyik lehetséges kockázati tényezőjének tartották a magas vérnyomást, de alig volt olyan kutatás, amely azt vizsgálta volna, hogy miként hat a magas vérnyomás – különösen az időskori magas vérnyomás – az agyszövetre. A mostani kutatásban dr. Arvanitakis és kollégái 1 300 idős, 59-102 év közötti személynek vizsgálták a vérnyomását, és követték nyomon egészen a halálukig, a kutatási időszakban személyenként átlagosan 8 évig mérték a vizsgálati alanyok vérnyomását. Az elhunyt személyek agyát megvizsgálták, hogy kimutassák, volt-e az agyukban lézió, illetve az Alzheimer-betegségre utaló nyom, amely az amyloid nevű fehérje lerakódásában, illetve a tau fehérjét tartalmazó, haldokló és elpusztult idegszálakból kialakult csomókban figyelhető meg.

Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Az Amerikai Szív Társaság Szerint az ideális vérnyomás 120/80 Hgmm vagy az alatt kell legyen. A kutatás időtartama alatt az átlagvérnyomás 134/71 Hgmm volt, ami a magas vérnyomást megelőző állapotnak minősül.

A kutatásban részt vevő magas vérnyomású személyeknek jellemzően több agyi léziója volt, amelyet agyi infarktusnak is neveznek, ezek olyan agyszöveti területek, amelyek elveszítették a vérellátásukat.

Ezek az infarktusok stroke-ot is okozhatnak, de akár észrevétlenek is maradhatnak. A magasabb vérnyomású személyeknek több tau rostja volt, ám ez nem mutatott szignifikáns eltérést a másik Alzheimer-jellemzőtől, az amyloid plakkoktól. Tény, hogy a szisztolés érték (a vérnyomás magasabb értéke) megnövekedése 134 Hgmm-ről 147 Hgmm-re egy vagy több agyi infarktus kialakulásának 46 százalékos kockázatnövekedésével jár együtt.

„Véleményünk szerint biológiailag lehetséges, hogy a jó vérnyomásértéktől való eltérés az élet során később agyi infarktust okozhat, és a szakirodalom szerint a magas vérnyomás kapcsolatban van a stroke kialakulásával" – mondja dr. Arvanitakis. A kutató szerint a vizsgálat nem mutatta ki egyértelműen, hogy a magas vérnyomás okozza az agyi léziót, ennek bizonyítására további kutatások kellenek.

Ez a vizsgálat további bizonyítékokkal szolgál arra, hogy a vérnyomás az egyik olyan tényező, amely hozzájárul az agy öregedési folyamatához, amely magában foglalja a léziók kialakulását is, amelyek olyan betegségeket fémjelezhetnek, mint például az Alzheimer-kór.

Dr. Arvanitakis és kutatócsoportja azt tervezi, hogy folytatja a megfigyelt betegek adatainak elemzését, hogy jobban megértsék, miként hat a magas vérnyomás az agyra – például azt is szeretnék megfigyelni, hogy azoknak a betegeknek, akiknek a megfigyelési időszak alatt csökkent a vérnyomása, csökkent-e az agyi infarktus kialakulásának kockázata. (Érdekes módon, akiknek szélsőségesen esett a vérnyomása a megfigyelési időszak alatt, nagyobb esélye volt újabb agyi infarktus kialakulására, amit valószínűleg az magyaráz, hogy ezt az eltérést más, súlyos egészségügyi probléma okozta.)

Forrás: Getty Images/Don Bayley/Rapideye

A kutatásban részt vevő személyek nagy része szedett valamilyen gyógyszert a vérnyomása rendben tartására, de a kutatók megfigyelték, hogy a magasabb vérnyomásértékek, még akkor is, ha ezek nem voltak kiugróan magasak, több agyi lézióval jártak együtt. „Mi most nem a kiugróan magas vérnyomással rendelkező személyekről beszélünk" – mondja a kutató. „Teljesen átlagos vérnyomásértékekről van szó, amelyek mégis károsíthatják az agyat."

Addig, amíg további kutatásokat nem végeznek, dr. Arvanitakis szerint ezek az eredmények arra ösztönözhetik az embereket, hogy

a helyes vérnyomásérték beállítása nemcsak a szívnek hasznos, hanem az agy egészségére is jó hatással van.

Sok-sok tényező fontos az agy egészsége szempontjából, és az agy megbetegedésének elkerülése szempontjából" – mondja a kutató – „ezért minden tényezőre egyformán kell figyelnünk, hogy a lehető legegészségesebbek legyünk, amikor az idős korba lépünk."