Ősi temetkezési helyet tártak fel a régészek az egyiptomi Gíza tartományban, Kairó közelében, I. Szenuszert fáraó piramisa mellett - jelentette be az egyiptomi régészeti minisztérium.

"A temetőt List falunál, I. Szenuszert (Kr.e. 1961-1917) piramisától 300 méterre északkeletre tárták fel" - idézte a tárca szerdai közleményét az Egypt Independent.

A sziklás hegyoldalban kialakított temetkezési hely két részből állt. Az egyik egy nyitott udvar, amelyből átjáró vezet egy teremhez. Az átjáró oldalfalain hieroglifákat találtak a régészek. A terem nyugati falán egy fülkét alakítottak ki, feliratok nyomát fedezték fel a falain.

A temetkezési hely bejárataForrás: Egyptian Antiquities Ministry

A temető másik részében egy nagyjából három méter mély, 100 centiméter hosszú, 80 centi széles kriptát tártak fel, ennek nyugati belső oldalából átjáró vezet az első sírkamrába.

A kripta északi oldalából újabb kamrákba vezet az út, amelyeket hamarosan szintén feltárnak.

"A temetkezési hely tulajdonosáról még semmit sem tudunk, mivel a feliratok nem utalnak kilétére" - mondta el Jasszer Hasszán Abdel-Fattah, a régészeti helyszín igazgatója.

A gízai List környékén az egyiptomi középbirodalom uralkodóit és előkelőségeit temették el, I. Szenuszert és I. Amenemhat (Kr.e. 1991-1962) piramisa is ott épült.

Forrás: MTI