A mezőgazdasági földterületek növelését szolgáló növény- és erdőirtás miatt 2050-re teljesen kipusztulhatnak a koalák a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales állam területéről - figyelmeztetnek a környezetvédők.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) és az új-dél-walesi Természetvédelmi Tanács közösen kiadott jelentését elkészítő szakemberek műholdfelvételek segítségével követték nyomon az államban zajló növény- és erdőirtás mértékét, hogy felbecsüljék annak hatását a területen élő sebezhető és veszélyeztetett fajokra.

A WWF Ausztrália becslései szerint ma már kevesebb mint 20 ezer koala élhet Új-Dél-Walesben, és ha a jelenlegi tendencia nem változik, akkor az erszényesek 2050-re kipusztulhatnak az állam területéről" - húzta alá közleményében Stuart Blanch, a WWF munkatársa. Mint hangsúlyozta: "muszáj felhagynunk a mértéktelen erdőirtással, ha a vadon élő koalákat meg akarjuk őrizni a jövő nemzedékei számára". A természetvédők az Ausztráliában szeptember 7-én tartott fenyegetett fajok napjához igazítva hozták nyilvánosságra a jelentést.

Forrás: Origo

Az új-dél-walesi kormány tagadja, hogy a földterületek megtisztítására vonatkozó irányelvei fenyegetést jelentenének a koalák élőhelyeire, amelyek állítása szerint védelmet élveznek. Az új tanulmányok a kormány szakértői szerint azt mutatják, hogy a vadon élő koalák száma sokkal magasabb, mint azt korábban gondolták. Az Ausztrál Koala Alapítvány becslései szerint ma már kevesebb mint 100 ezer erszényes él a vadonban szerte Ausztráliában, de az sem kizárt, hogy az állatok száma mindössze 43 ezerre rúg. Az állatokra komoly fenyegetést jelent a természetes élőhelyeik elvesztése, a kutyatámadások, a vadtüzek és a közúti balesetek.

A koalák jelenleg a sebezhető fajok közé tartoznak az élőhelyeik elvesztése miatt, ám az alapítvány szerint a besorolásukat súlyosan veszélyeztetettre kellene módosítani és az élőhelyeik számára nagyobb védelmet kellene biztosítani.

(MTI)