Év végén visszatér az El Nino, mindenütt érezni majd a hatását

Peru árvíz Sullana
SULLANA, PERU - FEBRUARY 23: A girl sits near a flooded area after a heavy seasonal rainfall caused flood in Sullana, Peru on February 23, 2017. Peru has been hit this week by strong seasonal rainfall due to El Nino. The main consequences have been felt in rural and urban areas of Sullana, but it has also affected villagers in areas of Piura, 1000km north of Lima. In some valleys, travel on local roads has been made impossible, cutting off some towns for several days. In addition houses made of adobe bricks have been seriously affected, leaving many people homeless. Sebastian Castaneda / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Hetven százalék az esély rá, hogy visszatér az év végén az El Nino légköri jelenség, amelynek intenzitása egyelőre bizonytalan, de nagy valószínűséggel nem lesz olyan erőteljes, mint 2015-2016-ban volt - közölte hétfőn a Meteorológiai Világszervezet (WMO).
Vágólapra másolva!

A Csendes-óceán Egyenlítőhöz közeli területeinek erős felmelegedésével járó éghajlati jelenség a világ számos területén erőteljesen befolyásol bizonyos időjárási viszonyokat, szerepet játszva a heves esőzések, áradások és aszályok kialakulásában, valamint hatással van a globális átlaghőmérsékletre is.

Az El Nino gyakran közrejátszik a világ déli és keleti szárazföldi területeit - Ausztráliát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Malajziát és a Csendes-óceán középső részén fekvő szigeteket - sújtó forró és száraz időjárás kialakulásában, emellett enyhébb teleket eredményez Északnyugat-Kanadában és Alaszkában.

A WMO főtitkára, Petteri Taalas szerint a klímaváltozás megváltoztatja az El Nino és ellentéte, a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek lehűlését okozó La Nina dinamikáját, valamint hatásaikat is.
A 2018-as év egy gyenge La Ninával indult, amelynek hűtőhatása nem volt elegendő a globális melegedés visszaszorításához.

Ez azt jelenti, hogy az idei lehet az eddig mért egyik legforróbb év a világon.

"Az El Nino- és La Nina-mentes légkör ellenére a Föld továbbra is az átlagnál melegebb volt májustól júliusig, miközben szélsőséges időjárási jelenségek mutatkoztak: rekordmeleg volt Észak-Európában, pusztító áradások Japánban, Indiában és Délkelet-Ázsiában.

- mondta Taalas.

A WMO főtitkára előrejelzése szerint az El Nino nem lesz olyan erőteljes, mint a 2015-2016-os volt, mégis jelentős hatásokkal fog járni. Ha idejében jelzik a bekövetkeztét, sok életet meg lehet menteni és súlyos veszteségeket lehet megelőzni.

A szervezet első globális szeptember-novemberi időjárási előrejelzésében az átlagosnál magasabb hőmérsékletet jósol Ázsia szinte teljes csendes-óceáni térségében, Európában, Észak-Amerikában, Afrikában és Dél-Amerika partvidékének nagy részén, az átlagosnál kevesebb csapadékot Közép-Amerikában, a karibi térségben, Dél-Ázsia egyes részein, Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceán területén.

(MTI)