Betiltanák a "járványként" terjedő ízesített elektromos cigarettákat

e-cigi, elektromos cigaretta, e-cigaretta
A showgirl exhales vapor as she tries an e-cigarette during the First Beijing International Vapor Distribution Alliance Expo (Vape China Expo 2015) in Beijing, China, 23 July 2015. The First Beijing International Vapor Distribution Alliance Expo (Vape China Expo 2015) opened Thursday (23 July 2015) at the China International Exhibition Center amid the country's tighter control of smoking. The three-day exhibition has attracted more than 300 companies from over 10 countries or regions to exhibit their products, including 10 global high-end e-cigarette brands, top 10 e-liquid brandsn. While health benefits of e-cigarettes and vapor products are largely still undetermined and up for argument from many sectors, the market for these products are reportedly growing around the world.
Vágólapra másolva!
Az ízesített folyadékot tartalmazó elektromos cigaretták azonnali betiltását fontolgatja az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA), amelynek főigazgatója szerint az e-cigaretta ezen típusa valóságos "járványként" terjed a fiatalok körében.
Vágólapra másolva!

A hatóság több mint 1100 figyelmeztető levelet küldött szét és 131 pénzbírságot szabott ki idén nyáron olyan kiskereskedőkre, akik illegálisan adtak el JUUL márkájú, valamint egyéb elektromos e-cigarettákat kiskorúaknak.

Az FDA történetének eddigi legnagyobb volumenű akciója az országszerte működő boltokra és az online áruházakra is kiterjedt. Szerdai közleményében a hatóságok azt írta, hogy a jövőben még szigorúbb fellépésre kell majd számítani a részéről.

Az ízesített e-cigi elősegíti a rászokást Forrás: Imaginechina/Chen Xiaogen

"Egyértelmű jeleit látjuk annak, hogy az elektromos cigaretta használata járványszerű méreteket öltött a fiatalok körében" - húzta alá Scott Gottlieb, az FDA főigazgatója. Hozzátette: "elsődlegesen az ízesített folyadékot tartalmazó elektromos cigarettákra fókuszálunk. Komolyan fontolgatjuk, hogy azonnal kivonjuk a piacról ezeket az ízesített termékeket".

Gottlieb egy hamarosan megjelenő jelentés adataira utalva hangsúlyozta, hogy a "fiatalok e-cigi használata nagyon meredeken növekszik".

A The Washington Post című lap szerint a főigazgató által idézett előzetes adatok a National Youth Tobacco Survey című felmérésből származnak, amely szerint 2017-hez képest 2018-ban 75 százalékkal nőtt az elektromoscigaretta-használat mértéke az amerikai középiskolás diákok körében.

Elektromos cigaretta Forrás: AFP/Joe Raedle

Az FDA döntése nyomán az Egyesült Államokban 2016 óta tilos eladni elektromos cigarettát kiskorúaknak, vagyis 18 éven aluliaknak. Néhány államban a korhatár 21 év.

"A cigarettával és egyéb termékekkel kapcsolatos eddigi tapasztalataink alapján azt mondhatjuk, fontos, hogy korlátozzuk a gyerekeknek való értékesítést, ugyanakkor, ha olyan terméket készítünk, amely vonzó a számukra és vonzó módon is reklámozzuk azt, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a gyerekek hozzá fognak jutni" - mondta Matthew Myers, a Campaign for Tobacco-Free Kids nevű szervezet vezetője.