Ismét elhalasztották a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) küldendő japán teherűrhajó útját - közölte szombaton a japán űrhivatal.

A JAXA beszámolója szerint a visszaszámlálást néhány órával az indítás előtt leállították, ennek okát egyelőre nem nevezték meg. A hét elején, kedden, egy közelegő tájfun miatt halasztották el a teherűrhajó felbocsátását.

A mostani lett volna a hetedik teherűrhajó, amelyet az ISS-hez küldenek. A fedélzetén lévő szállítmányban olyan elemek vannak, amelyekkel az ISS-en lévőket cserélnék le a kozmonauták egy űrsétán. A világűrben történő munkálatokat a következő két hétre tervezte az amerikai űrhivatal, a NASA. Így a séta időpontja jócskán csúszik. Az új, lítium-ionos akkumulátorokkal a nikkel-hidrogén elemeket cserélnék le, amelyek az űrállomáson jelenleg az energiatermelő napelemes rendszer részét képezik.

A Kounotori-7 (Fehér gólya-7) nevű űrhajó fedélzetén mintegy hat tonnányi utánpótlás van, továbbá két mikroműhold. A Sizuoka Egyetem, amely a műholdakat gyártotta, internetes oldalán azt írta, hogy az űreszközök kocka alakúak, 10 centiméteres oldallapjai vannak, és tíz méteres acélsodronnyal vannak egymással összekötve, amelyen egy kapszula, egy motoros kabin van tévékamerával felszerelve. Az eszközzel a világűrben egy kozmikus lift mozgását fogják modellezni.

A korábbi japán teherűrhajót 2016 decemberében bocsátották fel egy kísérletben, amelyben a Föld körüli pályán keringő űrszemét begyűjtése lett volna a feladat. Egy vékony acél- és alumíniumhuzalokból álló kábelt bocsátottak volna ki a teherűrhajóból. A JAXA tudósai és egy halászhálót gyártó japán vállalat által fejlesztett kísérleti rendszer azonban nem tudta működésbe hozni a kábelhálót, így a manőver kudarcot vallott.