SZÍVDERÍTŐ A génjeink meghatározzák, hogy a szívritmusunk hogyan reagál a testedzésre

2018.09.17. 09:05

A génjeink meghatározhatják, hogy a szívritmusunk és a vérnyomásunk miként reagál a testedzésre, és ez már korán figyelmeztethet a későbbi életszakaszban fellépő szív- és érrendszeri problémákra – áll a The Journal of Physiology című folyóirat egyik tanulmányában.

Amikor edzést végzünk, a szívritmusunk és a vérnyomásunk megemelkedik. Azonban ennek az emelkedésnek a szintje egyénenként változó. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az edzés alatti abnormálisan nagy vérnyomás-növekedés valószínűsíti, hogy később magas vérnyomás betegségben fog szenvedni az illető. Azért fontos megérteni, hogy az emberek miért reagálnak eltérő módon a testedzésre, mert ez hozzásegíthet ahhoz, hogy azonosítsuk a kockázati tényezőket, és korai megfigyeléssel terápiát határozzunk meg az egyéni kockázatok csökkentésére.

Mindezidáig, nem volt ismeretes, hogy miért különbözik személyenként a szervezet reakciója a testedzésre. Ebből az új kutatásból kiderült, hogy a vázizomzaban lévő receptorokban olyan genetikai eltéréseket találtak, amelyek hozzájárulhatnak ezekhez a különböző reakciókhoz. A receptorok olyan speciális sejtcsoportok, amelyek érzékelik a környezetükben zajló változásokat, és valamiféle válaszreakciót fejtenek ki. A tudósok azonosították azt a két génmutációt, amelyeknek az együttes jelenléte a vázizomzat receptoraiban magasabb vérnyomást okoz a testedzés során, azokhoz a személyekhez képest, akiknek nincsenek ilyen mutációi, és ez különösen a férfiakra érvényes.

Mivel a kutatás korlátozott számú alanyra koncentrálódott, és csak egy bizonyos edzésformát figyeltek meg, ezért a vázizomzat receptoraiban lévő genetikai variáció hatása szignifikáns volt.Forrás: Dreamstime

A kutatást a kanadai Guelph Egyetemen végezték, 200 egészséges fiatal nőt és férfit figyeltek meg, akiknek megmérték a vérnyomását és a pulzusát súlyzós edzés előtt és közben, emellett pedig elemezték a DNS-üket a genetikai kockázati tényezők tekintetében.

Philip J. Millar, a tanulmány vezető szerzője így kommentálta az eredményeket: Ez a kutatás azt igazolta, hogy ezeknek a receptoroknak a jelenléte hozzájárulhat az edzés közben magasabbra emelkedő vérnyomásértékhez – ami a jövőbeni szív- és érrendszeri betegségek kockázatát emeli. Fontos lenne megérteni, hogy miért éppen a férfiakra jellemző ez a különbség, és meg kell érteni azt a sajátos mechanizmust, hogy ezek a genetikai variánsok miért befolyásolják a szívritmus és a vérnyomás reagálását a testedzésre."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK