SZÍVDERÍTŐ A génjeink meghatározzák, hogy a szívritmusunk hogyan reagál a testedzésre

Ez zsír! Testtudat és helyes technika nélkül nem megy! Az életmódváltás első buktatói mozgás edzés izom súlyzó
Vágólapra másolva!
A génjeink meghatározhatják, hogy a szívritmusunk és a vérnyomásunk miként reagál a testedzésre, és ez már korán figyelmeztethet a későbbi életszakaszban fellépő szív- és érrendszeri problémákra – áll a The Journal of Physiology című folyóirat egyik tanulmányában.
Vágólapra másolva!

Amikor edzést végzünk, a szívritmusunk és a vérnyomásunk megemelkedik. Azonban ennek az emelkedésnek a szintje egyénenként változó. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy

az edzés alatti abnormálisan nagy vérnyomás-növekedés valószínűsíti, hogy később magas vérnyomás betegségben fog szenvedni az illető.

Azért fontos megérteni, hogy az emberek miért reagálnak eltérő módon a testedzésre, mert ez hozzásegíthet ahhoz, hogy azonosítsuk a kockázati tényezőket, és korai megfigyeléssel terápiát határozzunk meg az egyéni kockázatok csökkentésére.

Szavazzon!

Ön tudja, mennyi a nyugalmi pulzusa?

Mindezidáig, nem volt ismeretes, hogy miért különbözik személyenként a szervezet reakciója a testedzésre. Ebből az új kutatásból kiderült, hogy a vázizomzaban lévő receptorokban

olyan genetikai eltéréseket találtak, amelyek hozzájárulhatnak ezekhez a különböző reakciókhoz.

A receptorok olyan speciális sejtcsoportok, amelyek érzékelik a környezetükben zajló változásokat, és valamiféle válaszreakciót fejtenek ki. A tudósok azonosították azt a két génmutációt, amelyeknek az együttes jelenléte a vázizomzat receptoraiban magasabb vérnyomást okoz a testedzés során, azokhoz a személyekhez képest, akiknek nincsenek ilyen mutációi, és ez különösen a férfiakra érvényes.

Mivel a kutatás korlátozott számú alanyra koncentrálódott, és csak egy bizonyos edzésformát figyeltek meg, ezért a vázizomzat receptoraiban lévő genetikai variáció hatása szignifikáns volt. Forrás: Dreamstime

A kutatást a kanadai Guelph Egyetemen végezték, 200 egészséges fiatal nőt és férfit figyeltek meg, akiknek megmérték a vérnyomását és a pulzusát súlyzós edzés előtt és közben, emellett pedig elemezték a DNS-üket a genetikai kockázati tényezők tekintetében.

Philip J. Millar, a tanulmány vezető szerzője így kommentálta az eredményeket:

Fontos lenne megérteni, hogy miért éppen a férfiakra jellemző ez a különbség, és meg kell érteni azt a sajátos mechanizmust, hogy ezek a genetikai variánsok miért befolyásolják a szívritmus és a vérnyomás reagálását a testedzésre."