A világon valaha élt legnagyobb madárfajt azonosították brit zoológusok, az elefántmadárfélék családjába tartozó állat, amely akár 800 kilogramm súlyú és három méter magas is lehetett, a Vorombe titan (malgas és görög nyelven nagy madár) nevet kapta.

Jóval sokszínűbb család, mint ahogy eddig feltételezték

A Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) kutatói a Royal Society Open Science című folyóiratban publikált tanulmányukban átírták az elefántmadárfélék családjának rendszertanát is.

Korábban a tudósok az elefántmadárfélék családjában két nemet és 15 fajt azonosítottak.

 

Az A. maximus rekonstrukciójaForrás: Pinterest

A ZSL zoológusai azonban új precíz és mennyiségi bizonyítékok alapján kimutatták, hogy a család jóval sokszínűbb: három nemre tagozódik, valamint legkevesebb négy jól elhatárolható fajra. James Hansford vezetésével

a szakemberek több száz, a világ múzeumaiban őrzött elefántmadárcsontot vizsgáltak,

és a kapott adatokat egy számítógépes algoritmusba táplálva állapították meg az állatok nagyságát.

Mégiscsak önálló faj a gigantikus madár

Az Aepyornithidae családba tartozó elefántmadarak egykor Madagaszkár szigetén éltek, hatalmasra nőtt, röpképtelen madarak voltak. A szakemberek két nemét - Aepyornis és Mullerornis - írták le, előzőbe 11, utóbbiba négy fajt soroltak. Az első fajt - Aepyornis maximus - 1851-ben azonosították,

és ezt tartották a világ valaha élt legnagyobb madarának.

A Madagaszkáron élt repképtelen elefántmadár volt a valaha létezett legnagyobb madárféleForrás: Pauline Conolly

1894-ben C.W. Andrews brit tudós leírt egy még ennél is nagyobb fajt, az Aepyornis titant, de ezt általában elvetették, mondván a faj az A. maximus egy szokatlanul nagy példánya.

A valaha élt legnagyobb madár, a Vorombe titan csontjaiForrás: Phys.org

A ZSL kutatói azonban úgy vélik, hogy az A. titan valóban egy önálló faj.

Csontjainak formája és mérete annyira különböző a többi elefántmadárétól, hogy egy új, a Vorombe nevű rendbe sorolták.

A biodiverzitás megismerése a veszélyeztette fajok megmentése miatt fontos

"Az elefántmadarak a madagaszkári megafauna legnagyobb állatai voltak, és kétségkívül a sziget evolúciós történetének legfontosabb lényei, még a lemuroknál is fontosabbak.

A madagaszkári elefántmadarakat az ember pusztította kiForrás: Phys.org

Ez azért van, mert ezek a nagytestű állatok óriási hatással voltak az ökoszisztémára. Madagaszkár még ma is megszenvedi e madarak kihalásának a hatásait" - idézte Hansfordot a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.

Szerecsenmakipár (Lemur macaco). Madagaszkár az elszigeteltsége miatt egyfajta evolúciós laboratóriumnak tekinthetőForrás: MTI/Balázs Attila

"A kihalt fajok diverzitásának pontos ismerete nélkül nem érthetjük meg jól egy annyira páratlan sziget, mint Madagaszkár evolúcióját és ökológiáját, és nem tudjuk pontosan rekonstruálni azt sem, hogy mi veszett ki az emberek érkezésével.

Az elefántmadár és az ember méretét összehasonlító ábraForrás: L'Arca di Noè

A biodiverzitás történelmének ismerete létfontosságú ahhoz, hogy meghatározzuk azt, hogyan lehet megőrizni a ma veszélyeztetett fajokat" - tette hozzá Samuel Tuvey professzor, a tanulmány társszerzője.

Még az ősember irthatta ki az óriási madarakat

A társaság tudósainak minap közzétett másik kutatása egy tízezer éves csontmaradványon talált vágásnyomok alapján megállapította,

hogy az ősember irthatta ki a madagaszkári elefántmadarakat.

 

Az Aepyornis koponyájaForrás: Howling Pixel

Eddig úgy vélték, hogy az első emberek mintegy 2500-4000 évvel ezelőtt telepedtek meg a szigeten, ám az új lelet 6000 évvel korábbira teszi az ember megjelenését.

(Forrás: MTI)