A kutyatulajdonosok minden bizonnyal jól ismerik kedvenceiknek azt a szokását, hogy mielőtt elfekszenek szundikálni, gyakran köröznek a fekvőhelyük előtt. Most elmondjuk, hogy miért viselkednek így az ebek.

Lefekvés előtti  jégkorszaki szokás

Gyakran megfigyelhető, hogy a kutyák szundikálás előtt rendszerint körbe-körbe sétálnak.

Ez a viselkedés még a jégkorszakba, a prehisztorikus, a háziasítás előtti időkre nyúlik vissza,

amikor a kutyaősök értelemszerűen még nem „ágyban, párnák közt" tértek nyugovóra, hanem maguknak kellett elkészíteni fekhelyüket, nem egyszer igen zord viszonyok között.

Pleisztocén farkasok, a kutyaősök rekonstrukciójaForrás: William Harris

Bár a mintegy 20 ezer éve történt domesztikálás után a kutyák jól alkalmazkodtak az emberrel való együttéléshez, ám ennek ellenére is megőrizték őseik néhány túlélő ösztönét.

Genetikailag kódolt a biztonságos fészekkészítési ösztön

Leslie Irvine, a University of Colorado, az amerikai Colorado állambeli Boulder város egyetemének szociológusa, aki az állatok szerepét vizsgálja a társadalomban. A kutató elmondta, hogy a kutyák őseiben

a körözés szokása genetikailag kódolt viselkedési forma volt,

aminek az volt a fő célja, hogy biztonságos fészket készítsenek.

A kutyát ősi ösztönök vezetik abban, hogy lefekvés előtt körözni kezd a fekhelye előttForrás: Maximilian von Hopffgarten

Mivel több tízezer évvel ezelőtt, a vad ebek számára még értelemszerűen nem álltak rendelkezésre azok az ember biztosította kényelmes, mesterséges fészkek, mint háziasított leszármazottaiknak, 

a magas aljnövényzetet és bozótot először le kellett taposniuk,

hogy kényelmes fekhelyet készítsenek maguknak és kölykeiknek.

Még a háziasítás sem ölt ki minden ősi ösztöntForrás: Good Housekeeping

Ennek pedig az volt a legkönnyebb módja, ha körbe-körbe járva letaposták az aljnövényzetet az éjszakai alvó területükön.

Még a kényelmes párna sem fojtja el az ősi ösztönt

Ez a rituálé a legnagyobb valószínűség szerint biztonsági óvintézkedés gyanánt is szolgált: azzal, hogy a kutyaősök körbe-körbe sétálva lesimították a füvet, egyben elhajtották a fekhelynek kinézett helyen ólálkodó kellemetlen rovarokat is.

Forrás: Flickr / hannah k

Másrészt a lenyomkodott, lesimított terület látható jel volt más fajtársak számára, hogy ez a terület már foglalt.

Még ha napjainkban a házi kedvenccé lett kutyák többnyire kényelmes párnákon, a gazdi által biztosított mestersége fészekben is szundikálnak, az ősi viselkedési forma nem veszett ki belőlük.