Újra árverésre kerül Albert Einstein úgynevezett Isten-levele. Ebben a sajátkézzel írott levélben Istenről, a vallásról, és a zsidóságról alkotott nézeteit fejti ki a világhírű fizikus.

Istenről és a vallásról ír

Albert Einstein (1879 -1955) a relativitáselmélet atyja halála előtt egy évvel írta az "Isten-levélként" emlegetett dokumentumot, amely egyedülálló bepillantást enged a világ egyik legbriliánsabb elméjének Istenről, vallásról, zsidóságról alkotott nézeteibe.

Albert Einstein, a világhírű Nobel-díjas elméleti fizikus magánlevelei becses tudománytörténeti relikviákForrás: Wikimedia Commons

A Christie's aukciósház szerdai közleménye szerint 1-1,5 millió dollárt is megadhatnak a kéziratért,

amelyet 2008-ban 404 ezer dollárért vásárolt meg egy magángyűjtő egy londoni aukción.

Tiszteletre méltó, ám primitív legendák gyűjteménye

A Nobel-díjas fizikus 1954. január 3-án, egy évvel halála előtt vetette papírra gondolatait, német nyelven. Sorait Erik Gutkind filozófusnak szánta, miután elolvasta a tudós Choose Life: The Biblical Call to Revolt (Válaszd az életet: a bibliai felszólítás a lázadásra) című könyvét.

Albert Einstein 1954-ben vetette papírra az Istenről és vallásról szóló gondolataitForrás: Origo

"... Az Isten szó számomra nem más, mint az emberi gyarlóságok kifejeződése és terméke, a Biblia pedig kétségkívül tiszteletre méltó, ám mégis primitív legendák gyűjteménye, amelyek emellett meglehetősen gyerekesek is. Legyen az bármily kifinomult is, semmilyen magyarázat sem tud meggyőzni ennek ellenkezőjéről " - írta a német származású tudós, aki 1921-ben kapott fizikai Nobel-díjat.

Másfél millió dollár két mondatért

Az Isten-levélként emlegetett dokumentumot 2012-ben árverésre bocsátotta tulajdonosa az eBay internetes aukciós portálon, 3 millió dolláros induló áron,

amelyet az akkori közlés szerint már az első licitáló megajánlott.

Egyelőre nem tudni, hogy ha az akkori online adásvétel valóban létrejött a mondott áron, miért érik be most az akkori összeg harmadával-felével.

2012-ben hárommillió dollárért kínálták Albert Einstein  levelétForrás: Popperfoto/Getty Images/2011

A kéziratot december 4-én New Yorkban árverezik el, ahol november 30-ikától a nagyközönség is láthatja egy kiállításon.

Másfél millió dollárt ért valakinek Einstein boldogságról írt kettő mondataForrás:Pinterest

Tavaly októberben Jeruzsálemben a várt 5-8 ezer dollár helyett 1,56 millió dollárért (437 millió forint) kelt el Einsteinnek a boldogság titkáról kézzel írt,

mindössze két rövid mondatból álló eszmefuttatása.

A feljegyzést 1922-ben adta Albert Einstein egy küldöncnek borravaló helyett Tokióban, ahol előadó körúton járt.