Az eddigi legrégebbi, Jeruzsálemet megnevező héber feliratra bukkantak

Vágólapra másolva!
Az eddigi legrégebbi, kétezer éves, Jeruzsálemet megnevező héber feliratot találták meg egy jeruzsálemi ásatáson régészek - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden.
Vágólapra másolva!

A város nyugati bejáratánál egy új út építése miatt végzett leletmentő régészeti feltáráson bukkantak az oszloptöredékre, amelyen a mai írásmóddal megegyezően szerepel a Jeruzsálem név.

"Ez az egyetlen ismert kőfelirat a Második Templom korából, vagyis mintegy kétezer évvel ezelőttről, amely teljes egészében kiírta a Jeruzsálem nevet"- közölte az izraeli régészeti hatóság (IAA) szakembere az Izrael Múzeumban rendezett keddi sajtótájékoztatón.

A város nevét ugyanis az eddig ismert feliratokon általában lerövidítették, a ma is használt Jerusaláim szó helyett a Jerusalem vagy a Salem nevet használták.

Danit Levy régész tavaly télen folytatta az ásatást, ahol előkerültek egy római kori épület alapjai, melyeket egykor kőoszlopokkal erősítettek meg, s ehhez régebbi épületmaradványokat is felhasználtak. Ezek egyikén állt a felirat.

"Hanánia Bar Dodalus Jeruzsálemből" - áll a Heródes idején szokásos betűkkel és írásmóddal kivésett két soros szövegben. A mészkőoszlop egy fazekasfaluban állt, ugyanis ezen a területen az időszámításunk kezdete körüli időszakban mintegy háromszáz éven át, a Hasmoneus királyság korától a kései római korig fazekasműhelyek sora volt, melyek feltárásán évek óta dolgoznak.

Az oszloptöredéket már szerdától megtekinthetik az érdeklődők az Izrael Múzeum régészeti szárnyában.