A sokgyerekes családokban kisebb a rák megjelenésének kockázata – állapították meg svájci és ausztrál tudósok egy világszintű kutatás során.

Meglepő módon a férfiakat jobban védi a nagycsalád, mint a nőket.

Az összefüggést a tudósok 178 országból származó adatok értékelésével állapították meg.
A Zürichi Egyetem szerdai közlése szerint minél kisebb egy család, annál gyakoribbak a különböző rákfajták. Ez a hatás független a bevételtől, a városiasodás mértékétől vagy a kortól. Védőhatása azonban nemcsak a közvetlen család (szülők és gyerekek) méretének van, hanem annak is, mekkora a tágabb család.

Illusztráció.Forrás: Shutterstock


A tudósok megállapították, hogy minél nagyobb a család, annál kisebb bizonyos rákfajták, például az agytumor, a tüdő-, a gyomor-, a húgyhólyag-, a bőr-, a mell-, a vastagbél-, a petefészek- és a méhnyakrák kockázata. Az eddig is ismert volt, hogy a mell- és petefészekrák kockázata a terhességek számától is függ. Minél nagyobb a terhességek száma, annál kisebb az esély arra, hogy az illető ezekben a ráktípusokban betegedjen meg. Meglepő módon a tanulmány kimutatta, hogy a férfiakat még jobban védi a nagycsalád a betegségtől, mint a nőket. Így a családi élet, még ha néhány szempontból stresszes is, különleges érzelmi környezetet teremt, amely pozitív hatással van a betegségekkel, így a rákkal szembeni ellenállóképességre.