Már érezhető az El Nino "előszele" Ausztrália keleti részén

El Nino
This satellite image taken 10 November and released by the Jet Propulsion Laboratory and NASA 18 November shows the El Nino weather phenomena, represented by the the white area at the equator. The image shows how the warm waters of El Nino are reaching from Peru to Alaska. Official sources expect the areas of warm waters to increase. The image was made by the US/French TOPEX/Poseidon satellite. AFP/NASA/JPL (Photo by NASA/JPL / AFP)
Vágólapra másolva!
Immár 70 százalék az esély rá, hogy „beindul” az El Niño globális légköri jelenség a bolygó déli féltekéjén, növelve a felszíni hőmérsékletet Ausztrália szárazsággal sújtott keleti területeinek jelentős részén – figyelmeztetett az ausztrál meteorológiai szolgálat.
Vágólapra másolva!

A Csendes-óceán Egyenlítőhöz közeli területeinek erős felmelegedésével járó éghajlati jelenség a világ számos területén erőteljesen befolyásolja az időjárást, szerepet játszik a heves esőzések, áradások és aszályok kialakulásában, valamint hatással van a globális átlaghőmérsékletre is.

Az El Niño gyakran közrejátszik a világ déli és keleti szárazföldi területeit – Ausztráliát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Malajziát és a Csendes-óceán középső részén fekvő szigeteket – sújtó forróság és szárazság kialakulásában, emellett enyhébb teleket eredményez Északnyugat-Kanadában és Alaszkában.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat kedden kiadott jelentése szerint a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeiben és a térség légkörében megfigyelhető változások „az El Niño korai szakaszának beköszöntét jelezhetik”.

Az El Nino jelenség műholdas képe Forrás: NASA

A déli félteke tavaszi hónapjaiban megfigyelhető ilyen események általában „a szokásosnál kevesebb esőzést jelentenek Ausztrália keleti és északi részén, valamint az átlagosnál magasabb hőmérsékletet a délkeleti területeken”.

Az El Niño hatására a Csendes-óceán keleti részén melegebb, az Ausztráliához közeli területeken pedig hidegebb vizek koncentrálódnak. Mindez általában kevesebb csapadékot eredményez az ausztrál kontinens felett.

Petteri Taalas, az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének főtitkára korábban elmondta, a klímaváltozás megváltoztatja az El Niño és ellentéte, a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek lehűlését okozó La Nina dinamikáját és hatását. A 2018-as év egy gyenge La Ninával indult, amelynek hűtő hatása nem volt elegendő a globális melegedés visszaszorításához.