Immár 70 százalék az esély rá, hogy „beindul” az El Niño globális légköri jelenség a bolygó déli féltekéjén, növelve a felszíni hőmérsékletet Ausztrália szárazsággal sújtott keleti területeinek jelentős részén – figyelmeztetett az ausztrál meteorológiai szolgálat.

A Csendes-óceán Egyenlítőhöz közeli területeinek erős felmelegedésével járó éghajlati jelenség a világ számos területén erőteljesen befolyásolja az időjárást, szerepet játszik a heves esőzések, áradások és aszályok kialakulásában, valamint hatással van a globális átlaghőmérsékletre is.

Az El Niño gyakran közrejátszik a világ déli és keleti szárazföldi területeit – Ausztráliát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Malajziát és a Csendes-óceán középső részén fekvő szigeteket – sújtó forróság és szárazság kialakulásában, emellett enyhébb teleket eredményez Északnyugat-Kanadában és Alaszkában.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat kedden kiadott jelentése szerint a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeiben és a térség légkörében megfigyelhető változások „az El Niño korai szakaszának beköszöntét jelezhetik”.

Az El Nino jelenség műholdas képeForrás: NASA

A déli félteke tavaszi hónapjaiban megfigyelhető ilyen események általában „a szokásosnál kevesebb esőzést jelentenek Ausztrália keleti és északi részén, valamint az átlagosnál magasabb hőmérsékletet a délkeleti területeken”.

Az El Niño hatására a Csendes-óceán keleti részén melegebb, az Ausztráliához közeli területeken pedig hidegebb vizek koncentrálódnak. Mindez általában kevesebb csapadékot eredményez az ausztrál kontinens felett.

Petteri Taalas, az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének főtitkára korábban elmondta, a klímaváltozás megváltoztatja az El Niño és ellentéte, a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek lehűlését okozó La Nina dinamikáját és hatását. A 2018-as év egy gyenge La Ninával indult, amelynek hűtő hatása nem volt elegendő a globális melegedés visszaszorításához.