Tudja-e, hogy miért dagaszt a macska?

2018.10.13. 11:06

A macskatulajdonosok gyakran tapasztalhatják, hogy mielőtt lefekszik valahová a kedvencük, dagasztani kezd, vagyis a mellső tappancsaival nyomkodja a takarót vagy a párnát, sőt némelyikük még karmait is kimereszti, vagy a nyálát csorgatja eközben. De a macska ugyanígy kezd el dagasztani, ha nagy elégedetten a gazdájára telepszik, miközben hangosan dorombol.

A kölyökkor emlékét idézi fel a dagasztás

Három feltételezés is létezik arról, hogy vajon miért dagasztanak a macskák.

Az egyik viselkedésbiológiai elmélet szerint ez a szokásuk még a kölyökkoruk emlékét őrzi.

Amikor ugyanis a kölyökmacska szopik, pedálozó mozgást végez mellső tappancsaival, mintegy gyúrja az anyamacska emlőit, hogy fokozza a tejtermelést.

Az egyik legelfogadottabb viselkedésbiológiai elmélet szerint a dagasztás szokása a kölyökkorra vezethető visszaForrás: The Conservation

Ez a viselkedés azonban a felnőttkorban is tovább él.

Noha a dagasztás egyfajta általános jellemzőnek tekinthető a macskák viselkedésében, azonban mégsem minden cica dagaszt, és nem is mindegyik ugyanolyan módon. Vannak olyan egyedek, amelyek dagasztás közben használják a karmaikat is, mások pedig nem.

A macska kommunikációjáról jóval kevesebbet tudunk, mint például a kutyáérólForrás: AFP/Raul Arboleda

Dagasztás közben a macskák többnyire dorombolnak, sőt néhányuk még nyáladzik is,

és akad olyan házi kedvenc, amely mindezt egyszerre teszi.

Nem is egyformán dagasztanakForrás: Szomor Anikó

Az etológusok szerint a nyáladzásnak szintén a kölyökkori emlékekre visszavezethető oka van, ugyanis a kismacska taposással stimulálja a tej folyását a szájába, ami nyáladzással jár együtt.

Fekhelykészítés és területmegjelölés is szerepel a lehetséges okok között

A másik viselkedésbiológiai feltételezés szerint a dagasztás egy ősi reflex továbbélése, mivel a vadon élő macskák ösztönösen így lapogatják el a füvet, amikor letelepedni, pihenni készülnek.

Vannak etológusok, akik a dagasztást a vadon élő macskák fekhelykészítési szokására vezetik visszaForrás: Szomor Anikó

A harmadik teória szerint viszont a dagasztás a territórium megjelölésének egyfajta sajátos módszere,

amikor is a macska a mancsain, az ujjbegyek közt lévő illatmirigyeivel megjelöli a számára kedvezőnek értékelt helyet. Az sem elképzelhetetlen, hogy a dagasztás oka ezek közül valamelyik, vagy akár mindegyik is lehet.

A dagasztásnak a territórium megjelölésében is szerepe lehetForrás: Szomor Anikó

Egyébként bizonyított tény, hogy amikor a macska kapar, akkor is az ujjbegyei közt lévő illatmirigyeivel jelöl meg egy adott helyet.

A megfigyelések szerint a kiscicák egyhetes koruktól kezdenek el dorombolni.

A felnőtt macskáknál a simogatás a kölyökkor érzését, kellemes emlékeit hozza vissza, és anyamacska gondoskodását juttatja eszükbe.

A felnőtt macskáknál a simogatás is a kölyökkor emlékeit idézi felForrás: AFP/Raul Arboleda

Simogatáskor a macska felcsapja a farkát, ami szintén még egy, a kölyökkorra visszavezethető reflex: a kiscica ugyanis azért emeli fel a farkát, hogy az anyamacska ott is megtisztogassa.

Még vakok és süketek, de már dagasztanak

Amikor a kismacskák megszületnek, önmagukban még teljesen életképtelenek.

Az újszülött macskakölykök még süketek és vakokForrás: Chewy

Az újszülött macskakölyök átlagosan 8 dkg súlyú, ekkor még süket, illetve vak, és egyedül csak a szimatjára támaszkodik,

ami pedig a cicamamához, illetve az anyamacska csecsbimbóihoz köti. (A kismacskáknak általában 1 hetes korukban nyílik ki a szemük, ami - fajtától függően - először többnyire élénk kék színű, aztán nagyjából 12 hét múlva változik meg véglegesen a szemük színe.)

A kismacskáknak nagyjából 12 hetes korukig még élénk kék színű a szemeForrás: Metro

A kölyökmacskák mindig ugyanabból a "saját " csecsbimbóból szopnak,

nem úgy, mint a kutyák, ahol a kölykök nem ilyen „válogatósak".

A még vak macskakölyök a szaglás alapján találja meg az emlőt, és ha ezt a szagot valami elfedi, akkor bizony sokkal nehezebben, keservesen keresi azt.

A kölyökmacskák nagyon korán, már 3-4 napos korukban elkezdik a dagasztástForrás: Chewy

A kölyökmacskák születésük után 3-4 nap elteltével már elkezdik a dagasztást:

a tejelválasztás taposással való serkentését. A felnőtt macskáknál is előjön ez a régi reflex, amikor a gazdi ölében nyugalomban, biztonságban érzi magát az állat, ami felidézi benne a kölyökkort.

Ha a ruhánkat rágcsálja, ez a legmagasabb fokú szeretet jele

A felnőtt macskák dagasztáskor nem egyszer nyáladzani is szoktak, és rágcsálják a gazdájuk ruháját. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt macska sajátos módon úgy tekint a gazdájára, mintha ő lenne az anyja.

A macskáknál a kutyákhoz hasonlóan erős érzelmi kötődés mutatható ki a gazda iránt, aminek egyik jele a ruha rágcsálásaForrás: Szomor Anikó

A függőleges farok mint testbeszédjel a barátságos közeledés és megközelíthetőség jele a macska részéről.

A macska mindig csak akkor dagaszt, ha jól érzi magát, mert ez az elégedettség teljesen természetes kifejezése részéről. Ha a macskánk dagasztani kezd, kapcsolatot von köztünk és az anyja között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK