Már tudják, hogy mi okozta a Szojuz űrhajó balesetét

2018.10.12. 11:04

A rakéta első fokozatának egyik eleme okozhatta a balesetet röviddel a csütörtöki kilövés után, amely majdnem két űrhajós életébe került.

Az űrhajósoknak sikerült épségben visszatérniükForrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Szergej Krikaljov, a Roszoszmosz orosz állami űrvállalat emberes űrrepülés-programjaiért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, hogy

a Szojuz MSZ-10 űrhajó csütörtöki balesete a hordozóeszköz első és a második fokozatának összeütközésekor történt, ami miatt a rakéta eltért a rendes röppályájától, és feltehetően megsemmisült a második fokozat alsó része.

"A rakéta befejezte rendes repülését, szabályszerűen üzembe lépett az automatika" - mondta.

A NASA felvételén Nick Hague amerikai űrhajós, amikor családjával találkozott a visszatérés utánForrás: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls

Személyzet nélkül üzemelne a Nemzetközi Űrállomás

Szükségessé válhat, hogy személyzet nélküli üzemmódba állítsák át a Nemzetközi Űrállomást a bajkonuri Szojuz-baleset miatt. Az űrállomás elvileg személyzet nélkül is működhetne, mert tervezői számoltak ezzel a lehetőséggel, de az állomás alapvetően ember által vezérelt űrrepülésekhez készült.

Lehetségesnek nevezte, hogy az űrállomás jelenlegi személyzetének misszióját néhány nappal meghosszabbítják, és előrehozzák a következő csapat fellövését. Mint mondta, nem kizárt, hogy a következő Progressz MSZ teherszállító rakétát a tervezettnél később fogják felbocsátani.