Jövőre lesz fél évszázada, hogy ember járt a Holdon, ebből az alkalmából pályázatot írt ki a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) általános és középiskolás diákok számára.

Jövőre lesz fél évszázada lesz az első Holdra szállásnak

Magyar idő szerint 2019. július 21-én lesz fél évszázada, hogy az emberiség első esetben egy másik égitestre lépett - idézik fel a pályázati kiírásban a társaság honlapján.

Az Apolló-11 személyzete (balról jobbra), Neil Armstrong, Michael Collins, és Edwin AldrinForrás: NASA

Neil Armstrong parancsnok és Edwin Aldrin holdkomp-pilóta, az amerikai Apollo-11 űrhajósai személyében először lépett ember a Hold felszínére.

Az Apolló-11 holdkompja, a Sas megkezdi a landolási manővert a Hold Nyugalom tengere nevű térségébenForrás: NASA

Az évfordulóhoz közeledve a MANT pályázatot írt ki, amelyben olyan kérdések feldolgozását várja a diákoktól, mint például milyen lehetett az égi szomszédunkat megjárt 12 űrhajósnak a Hold felszínén, milyen méréseket végeztek, honnan vannak a holdkőzeteink,

milyen érvekkel lehet alátámasztani a kételkedők számára, hogy a Holdra szállás tényleg megtörtént vagy,

hogy milyen lesz a következő Holdra szállás és miért nem járt 1972 ót ember a Holdon?

Szépirodalmi alkotás is szerepelhet a pályaművek között

A pályázatra lehet dolgozatot vagy akár novellát is írni, de a szabadon választható feladatok közt szerepel rajz, számítógépes grafika, poszter, bemutató, illetve rövid videó készítése.

Edwin Aldrin, az Apolló-11 asztronautája a Hold felszínénForrás: NASA

A kiírt témával kapcsolatban lehetséges internetes honlap, blog, vagy Facebook-oldal létrehozása,

de a pályázók kitalálhatnak és leírhatnak kapcsolódó kísérletet vagy számítógépes programot is. A pályázaton nem csak egyénileg lehet indulni, azon 2-4 főből álló csapatok is részt vehetnek.

Február közepéig lehet pályázni

A MANT által felkért szakértő zsűri három csoportban értékeli majd a beérkezett munkákat. A 10-14 éves korosztály három legjobbja értékes könyvjutalomban részesül.

Az Apolló-11 leszálló-egységeForrás: NASA

Az első öt legjobb pályamunkát beadó fiatal jutalma

egy látogatás budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézményben.

A középiskolások (15-18 évesek) közül a legjobb eredményt elérő pályázó térítésmentesen vehet részt a 2019-es MANT Űrtáborban.

Történelmi pillanat: az Apolló-1, az első emberes holdexpedíció startjaForrás: NASA

A látássérült diákok munkáit külön értékeli a zsűri

az "Informatika a Látássérültekért" Alapítvánnyal közösen. A látássérült pályázók közül a legjobb pályaművet benyújtó három fiatal egy exkluzív látogatáson vehet részt egy budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézményben.

Az eddigi utolsó ember a Holdon. Eugene Cernan 1972. december 14-énForrás: NASA

A pályamunkák beadási határideje 2019. február 15. A pályázat pontos részleteiről a MANT honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

(Forrás: MTI)