A városi patkányok sokkal gazdagabbak, mint vidéki társaik

patkány Brown Rat with dustbin Midlands UK Action Actions ADULT Adults Afrasia Afro-Eurasia ALONE Atmosphere August Bin Bins Brown rat (Rattus norvegicus) Brown rats (Rattus norvegicus) Common rat Common rats
Megtermett patkány a szemetesnél
Vágólapra másolva!
A városokban élő patkányok étrendje sokkal gazdagabb, mint vidéken élő társaiké - állapította meg két kutató, akik azt remélik, tanulmányuk hasznos adatokkal szolgál a városi patkánypopulációk kordában tartásának módjait vizsgáló kollégáik számára.
Vágólapra másolva!

Egy évszázad étkezési szokásait vizsgálták

A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban publikált tanulmányukban a kanadai Trent Egyetem és az angliai Manchesteri Egyetem kutatói az 1790 és 1890 közötti időszakra koncentrálva elemezték a patkányok táplálkozási szokásait Torontóban - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Megtermett patkány a szemetesnél Forrás: Biosphoto/© Biosphoto / Mike Lane - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Mike Lane

Noha az emberiség hosszú ideje él együtt patkányokkal, mégsem ismeri pontosan az életmódjukat

- írta Eric Guiry és Michael Buckley.Annak érdekében, hogy jobban megismerje ezeket a rágcsálókat, a kutatópáros múzeumokban, egyetemeken és Torontóban, valamint környékén tevékenykedő régészek által őrzött patkánymaradványokat vizsgált.

A városi patkányok igazi húsevők

A szakemberek első lépésben molekuláris vizsgálatnak vetették alá a patkányokat, hogy kiszűrjenek minden egyedet, amely nem a vándorpatkányok (Rattus norvegicus) közé tartozott. Buckley-ék

szén- és nitrogénizotóp-elemzéssel tanulmányozták a patkányok csontjainak proteintartalmát.

Forrás: The University of Queensland

Ennek alapján pontos képet kaptak arról, hogy mivel táplálkoztak a 19. századi Kanadában élő rágcsálók. Az eredmények szerint a

városi környezetben élő patkányok étrendje sokkal homogénebb és stabilabb, mint vidéki társaiké, függetlenül attól, hogy egy adott város mely területén élnek.

Forrás: Flickr / Alice Rosen

A városi patkányok rengeteg húst fogyasztanak.

Ezzel szemben a gyéren lakott vidéki területek patkánypopulációinak étrendjében csupán szerény mennyiségű hús szerepel, vagy egyáltalán nincs is.

A városokban jóval több a táplálékforrás

A városokban élő patkányok több táplálékforrásból is válogathatnak, és ezeken a forrásokon csak nagyon ritkán kell osztozkodniuk más állatokkal.

A patkányok a legveszélyesebb betegségterjesztők közé tartoznak Forrás: Wikmedia Commons

Emellett több menedék áll rendelkezésükre a természeti erőkkel vívott harcban. A vidéken élő patkányoknak mindeközben a mosómedvékkel és egyéb állatokkal is meg kell küzdeniük a táplálékért.