A Halloween tökös árnyoldalai

2018.10.23. 15:56

A tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető, a dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért fogyasztásuk már kis mennyiségben is komoly, kellemetlen tüneteket okoznak: gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést, kiszáradást - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A dísztökök Magyarországon is egyre népszerűbbek

A Halloween Magyarországon is egyre népszerűbb, ezért a Nébih felhívta az élelmiszerüzletek figyelmét arra, hogy jól láthatóan különítsék el az ehető tökféléket a dísztököktől, illetve a nem ehető fajták esetében egyértelműen jelöljék meg, hogy a termék fogyasztásra alkalmatlan.

Halloween kosztümösök szórakoztatják a látogatókat a Happy Valley-ben. Az angolszász eredetű ünnep hazánkban is egyre népszerűbbForrás: Imaginechina/Hu weiming - Imaginechina/Hu Weiming

Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság ugyanakkor a vásárlók figyelmét is felhívja arra,

hogy étkezési célra csak garantáltan ehető tökfélét használjanak fel,

a dísztököket pedig csak eredeti rendeltetésüknek megfelelően használják.

Jelentősen megugrott a tökmérgezések száma Európában

A Nébih tájékoztatása szerint Franciaország jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak, hogy jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma.

Az elmúlt öt évben 353 esetet regisztráltak, és a szám évről évre nő.

Hasonló esetekről más uniós tagállamok is beszámoltak.

Az esetszámok növekedése összefüggésbe hozható a Halloween-nelForrás: Shutterstock

A megbetegedéseket csaknem 40 százalékban boltban vásárolt, míg 60 százalékban otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozta.

Az esetszám a nyár végi, őszi szezonban tetőzött, ami összefüggésbe hozható a közelgő Halloweenhez kapcsolódó szokásokkal,

ebben az időszakban ugyanis megnő a kereslet a dekorációs célra szánt dísztökök iránt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK